Hírek

2005.04.13. 00:00

Gyurcsány veszélyes játéka

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt ígérte, nem szól bele az államfőjelölés folyamatába, ám többen azt állítják Bihari Mihály mellett lobbizott.

Szakács Árpád

Információink szerint tegnap fordulat következett be az államfőjelölés körül kialakult szocialista belháborúban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis, korábbi ígéretével szemben, mégis beleszólt a köztársaságielnök-választás folyamatába.

Megbízható szocialista forrásaink azt állítják, Gyurcsány hétfő este és tegnap délelőtt arra kérte a hozzá közel álló elnökségi tagokat, hogy lobbizzanak Bihari Mihály mellett a koalíciós tárgyalásokon. Úgy tudjuk, ennek az a háttere, hogy hétfőn az SZDSZ jelezte a kormányfőnek, Szili Katalint nem szavazzák meg, ám támogatnák Biharit. Úgy tűnik, az eset kapóra jött a hírek szerint Szilivel nem túl jó viszonyt ápoló Gyurcsánynak.

Az MSZP egyes köreiben felháborodást váltott ki a kormányfő megnyilvánulása. Lapunknak a pártvezetés több közismert tagja is „veszélyes játszadozásnak” minősítette a kormányfői beavatkozást. "Gyurcsánynak és az SZDSZ-nek is tudomásul kell vennie, hogy a tagság Szilit akarja államfőnek, aki ezzel szembe megy, az veszélyes vizekre evez" – üzenik, egyelőre névtelenül, MSZP-vezetők. Tegnap a kormányszóvivő visszautasította a feltételezést, miszerint a miniszterelnök bárki érdekében beavatkozott volna a jelölési folyamatba.

A koalíció hivatalosan tegnap sem nevezett meg közös jelölteket, erre várhatóan holnap kerül sor. Az országos választmány döntése értelmében Szili Katalin biztosan szerepel jelöltként a szocialisták hét végi államfőjelölő kongresszusán. A házelnököt támogató körök arra készülnek, hogy több személy jelölése esetén „ha kell, harccal” is a kongresszuson vágnak vissza a Szilit elutasító erőknek.

Elfogadható-e Bihari Mihály az MSZP-ben?

Bihari Mihály (62) neve először idén januárban merült fel lehetséges köztársaságielnök-jelöltként. Érdekes, hogy az alkotmánybíró személyét a szocialisták által egyik legtöbbet támadott Kövér László fideszes képviselő dobta be a köztudatba azzal, hogy Biharit az ellenzék is tudná támogatni. A neves jogász 1994–1998 között a parlamentben a szocialista párt sorait erősítette, „önfejűsége” miatt azonban saját párttársai körében mégsem örvend túl nagy népszerűségnek.

Szakács Árpád Elfogadható-e Bihari Mihály az MSZP-ben? Bihari Mihály (62) neve először idén januárban merült fel lehetséges köztársaságielnök-jelöltként. Érdekes, hogy az alkotmánybíró személyét a szocialisták által egyik legtöbbet támadott Kövér László fideszes képviselő dobta be a köztudatba azzal, hogy Biharit az ellenzék is tudná támogatni. A neves jogász 1994–1998 között a parlamentben a szocialista párt sorait erősítette, „önfejűsége” miatt azonban saját párttársai körében mégsem örvend túl nagy népszerűségnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!