Hírek

2005.04.28. 00:00

Folyóink tovább áradnak

Több mint egy hónapja tartja magát a csapadékos időjárás, aminek következtében folyóinkon jelentősebb árhullám alakult ki. A következő napokban sem javul a helyzet, újabb esők várhatók.

Tóth András

A napokban területi átlagban jelentős, tíz-húsz milliméter eső hullott, ami folyóink vízjárásában újabb érezhető változást okozott. Ennek megfelelően majd valamennyi folyónk árad. Az árvízi készültség alapvetően csak első fokú, néhány helyen éri csak el a másodfokot.

Harmadfokú készültség egyedül a Fekete- és a Fehér-Körösön várható. Összesen 1514 kilométernyi védvonalon volt tegnap készültség. Ebből 352-t érint a másodfokú szolgálat a Sajón, a Taktán, a Hármas-Körösön, a Maros és a Körös torkolati szakaszán – közölte lapunkkal Ambrus Zoltán. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség árvízvédelmi ügyeletese hozzátette, az Ipoly a heves esőzések hatására Ipolytarnócnál elöntötte a magas parti részt. Itt tegnap már apadást észleltek. A Sajó, illetve a Tisza áradása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két út egy-egy szakasza víz alá került, s emiatt lezárták a forgalom elől.

Az időjárási előrejelzések szerint tegnap nyugat felől nedves léghullám érte el a Duna felső szakaszát, amely fokozatosan keletre helyeződik. Ma főként keleten várható hatására eső, zápor, zivatar. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban várhatóan 10 mm alatt marad, ma azonban a Kárpátok mentén meghaladhatja a 15 mm-t. A jövő hét közepén újabb hidegfront okozhat több helyen záport, zivatart. 

További milliókat kaptak

A felhőszakadás sújtotta Mátrakeresztes újabb segélyt, ezúttal 120 millió forintot kap a károk enyhítésére – döntött tegnap a kormány. A múlt hétfőn kiutalt 35 milliós gyorssegéllyel együtt ez már fedezi a legfontosabb tennivalókat – mondta Juhász Gábor, a Belügyminisztérium államtitkára. Rendelkezésre áll még 100 milliós hitelkeret, amelyből a károsultak kamatmentes hitelt igényelhetnek a károk enyhítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!