Hírek

2005.04.12. 00:00

Európa nyugdíjba megy

Földrészünk mindinkább elöregszik. Málta és Ciprus kivételével minden új tagországban csökken az Európai Unió népessége.

Toronyi Attila

A 65 évesnél idősebbek aránya 2010 és 2030 között 36 százalékkal gyarapodik, ami huszonötmilliós növekedést jelent. A bevándorlásnak köszönhetően a lakosság csak 2025-ig növekszik, utána fokozatos csökkenés lesz tapasztalható. A népesedési változások drámai gyorsasággal játszódnak le, ami kihat az életszínvonalra is. Az elöregedés azt jelenti, hogy mind kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania a nyugdíj- és szociális ellátó- rendszereket. Ezért az EU-nak az évszázad derekáig húszmillió bevándorló munkavállalóra lenne szüksége. A munkaerőimport azonban etnikai feszültségeket okozhat a jövevények és a nemzeti azonosságukat féltő „bennszülöttek” között.
A magyarországi demográfiai helyzet azért aggasztó, mert 1981 óta folyamatosan csökken a születésszám. Minthogy hazánkban korábban halnak az emberek, a társadalom elöregedése még nem öltött aggasztó méreteket. Ám ha emelkedne az átlagéletkor, akkor át kellene alakítani a társadalombiztosítási rendszert is.
Ben Wattenberg szociológus szerint a kapitalizmus a legjobb fogamzásgátlás. Az emberek világszerte vidékről városokba költöznek, és „ezzel a gyerek inkább költség lesz, mint tőke”. 2007-re a világ népességének több mint fele városlakó lesz. Európában már régen megfigyelték: a gazdagodás csökkenti a gyermekvállalási kedvet.

A csökkenő népesség akadályozza a fejlődést

Amerikai kutatók szerint az Európai Unió jóléti rendszerei akadályozzák a gazdasági növekedést. A csökkenő népesség és az elöregedő társadalom lehetetlenné teszi a fejlődést, ami akár az EU felbomlásához is vezethet. A születések számának növelése érdekében át kell szervezni a gazdasági környezetet. A washingtoni hírszerző ügynökségek kutatóintézetének elemzése úgy látja: az öreg kontinens katonailag és politikailag is visszaszorulóban van. Bár Brüsszel mindinkább önálló külpolitikát folytat, és megvalósulni látszik az önálló európai haderő, az EU tagállamai Kína és India mögött lemaradnak a hadseregfejlesztésben.

Toronyi Attila A csökkenő népesség akadályozza a fejlődést Amerikai kutatók szerint az Európai Unió jóléti rendszerei akadályozzák a gazdasági növekedést. A csökkenő népesség és az elöregedő társadalom lehetetlenné teszi a fejlődést, ami akár az EU felbomlásához is vezethet. A születések számának növelése érdekében át kell szervezni a gazdasági környezetet. A washingtoni hírszerző ügynökségek kutatóintézetének elemzése úgy látja: az öreg kontinens katonailag és politikailag is visszaszorulóban van. Bár Brüsszel mindinkább önálló külpolitikát folytat, és megvalósulni látszik az önálló európai haderő, az EU tagállamai Kína és India mögött lemaradnak a hadseregfejlesztésben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!