Hírek

2005.04.16. 00:00

Dzurinda rosszul döntött

Toronyi A.

Nem kellett volna megsértődnie és lemondania Gyurcsány Ferenccel egyeztetett találkozóját Mikulás Dzurindának – írja a pozsonyi SME. Az eszmecsere alkalmából ugyanis „megkérdezhette volna, milyen elképzelései vannak a magyar félnek a történelmi ügyek lezárásáról”. A napokban kiszivárgott, hogy a szlovák kormányfő Bársony András rádiónyilatkozata miatt eltekint a magyar kollégájával egyeztetett találkozótól. A külügyi államtitkár ugyanis azt mondta: szükséges, hogy a szlovák és magyar kormány, illetve parlament „politikai értelemben tagadja meg” a Benes-dekrétumokat. Ismeretes, hogy a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását ezek a dekrétumok „törvényesítették”. Pozsony lezártnak tekinti az ügyet, mert így el tudja kerülni, hogy bocsánatot kérjen a szlovákiai magyaroktól, és legalább jelképesen kárpótolja őket. Az SME cikke szerint azonban kívánatos lenne a dekrétumok ügyének közös lezárása. „Ez olyan lépés lenne, amely a Duna túloldalán enyhítené a dekrétumok semmissé nyilvánítását célzó követelést”. A lap megjegyzi: a Gyurcsánnyal való találkozást elutasító kormányfő kiérdemelte a szélsőséges nacionalisták dicséretét. Pártjuk vezére azt mondta: „Dzurinda végre rendes szlovákként viselkedett”.  

Lezárt fejezet

Nem indokolt a Benes-dekrétumok megnyitása, az ügy a történelem lezárt fejezetének tekintendő – jelentette ki Ivan Gasparovic szlovák államfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!