Hírek

2005.04.30. 00:00

Csökken a pénz, a létszám

Információink szerint a közigazgatásban úgy csökkentik a létszámot idén, hogy a nyugdíjazottak helyét nem töltik be. Elbocsátás helyett az illetményeket karcsúsítják.

Bán Károly

A közszférában dolgozók keresetét törvény határozza meg. Az alapilletményt, ami most 35 ezer forint, szorozzák fel egy szorzószámmal, ami az iskolai végzettségtől és az évek számától függ. Ám a törvény szerint járó fizetésemelést sok hivatalban nem tudják megadni, mert nincs rá pénz. Ez az oka annak is, hogy a 13. havi fizetésből immár a második esztendeje „nulladik” havi fizetés lett. Vagyis a kifizetéseket átvitték a következő esztendőre, hogy ne növeljék a költségvetés hiányát. A kiemelkedő teljesítmények elismerésére, a prémiumok kifizetésére a hivatalok többségében csak akkor van mód, ha az intézmények kigazdálkodják a pénzt. Ez viszont majdnem lehetetlen.
A közszférában 816 ezer ember dolgozik, s a létszám nemhogy csökkenne, évek óta emelkedik. Utoljára tíz éve, a Bokros-csomag idején voltak elbocsátások, akkor 22 ezer ember állása szűnt meg. Azóta dagad, hízik a közigazgatás. Az üzleti világ jeles képviselői, például Demján Sándor úgy nyilatkozott korábban, hogy 30 százalékkal több ember dolgozik ezen a területen, mint amennyi szükséges lenne.
Hegedüs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. igazgatója szerint nem lehet megmondani, hogy sokan vagy kevesen dolgoznak a közszférában. Azt viszont igen, hogy a közszolgáltatások nem működnek hatékonyan, ezért az üzleti világ és a lakosság is elégedetlen. S amikor nem megy jól a szekér a gazdaságban, mindenki a másikra mutogat. Ilyenkor vetődik fel, hogy sokan dolgoznak a hivatalokban. Az ügyfélszolgálatok és a hivatalok egymásnak adnak munkát, miközben az ügy elvész. Egy bauxitmező megnyitásához annyi engedély kell, hogy ezek beszerzése 38 hónapig tart – véli Hegedüs Miklós – egy örökösödési ügyben pedig egy hét szabadságot kell kivenni a polgárnak, hogy el tudja intézni a dolgait.

Vadász János cáfol

Vadász János kormánymegbízott szerint blöff, hogy az idén elbocsátások lesznek a közszférában. A kormány filozófiája az, hogy előbb mér, s csak utána változtat. Európai uniós összehasonlításban sem magas a közszolgáltatások területén dolgozók aránya. Az idén megalkotják a közszolgálati törvényt, ez teszi majd lehetővé a feladatalapú foglalkoztatás bevezetését. Csak egy ilyen átfogó felmérés szűrheti ki a közigazgatás párhuzamosságait, hibáit. S ennek valóban lesznek következményei, hisz a létszámot ehhez kell igazítani.

A kinevezett köztisztviselők mellett megjelenik a szerződéses foglalkoztatás, a részmunkaidős tevékenység és a távmunka is.

A kinevezett köztisztviselők mellett megjelenik a szerződéses foglalkoztatás, a részmunkaidős tevékenység és a távmunka is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!