Hírek

2005.04.09. 00:00

Biopiac nyílik a MOM-nál

Új helyen nyílik meg a biopiac, a Hegyvidéki Művelődési Központ udvarán. A XII. kerület a termelők érdekképviseletével szerződött.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Ilyen „mosolygó” szabolcsi almát is árusítottak, amikor még a Marczibányi téren működött a kedvelt biopiac
[/caption]Új, egységes elárusítóhelyek várják a Marcibányi térről távozni kényszerült árusokat az egykori MOM-kultúrház udvarán. A hegyvidéki vezetés nagy várakozással fogadta be az egészséges termékek árusítóit. Meggyőződésük, hogy a környék lakói igénylik a műtrágya- és gyomirtómentes termékeket, és áldoznak is rájuk. A minőségre biztosíték, hogy a termelők érdekképviselete, a Biokultúra Egyesület állapodott meg a kerületi művelődési házzal. A piacfelügyelő az ellenőrzést végző Biokontroll Hungária Kht. munkatársa. Csak az utóbbi társaság feltételrendszerében szereplő módszerekkel védhetők meg a bioterméknek szánt növények a kártevőktől és kórokozóktól. A náddal borított, 25 nyitott és öt zárható eladóhely fából készült.

– A tervek között szerepel, hogy szombatonként lefoglaljuk a Sirály utca–Jagelló út–Csörsz utca térségét, erre bővítve a piacot. Hamarosan elkészül a játszótér is, ahol a kicsinyek hancúrozhatnak, amíg a szülők vásárolnak – mondta Lovas Pál hegyvidéki alpolgármester.

Szigorú az ellenőrzés, és tilos a műtrágyázás

Az eladónak mindig gazdaságtanúsítvánnyal kell bizonyítania, hogy bioterméket árul. Fontos, hogy az áru, legyen az zödség, tészta vagy tejtermék, a kezdetektől mindvégig nyomon követhető legyen. Műtrágya és gyomirtószer alkalmazása tilos – tudtuk meg Czeller Gábortól, a Biokultúra Egyesület elnökétől. A bioáru mindenképpen többe kerül, mint a megkötés nélkül előállított termék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!