Hírek

2005.04.29. 09:12

Az évszázad árvize Temes megyében és Közép-Bánátban

A romániai Temes megyében az évszázad árvize pusztít. Egy hét alatt már tíz magyarlakta falu került víz alá. Tegnap átszakadt a Temes folyó gátja és percek alatt elsodorta Ótelek csaknem száz házát. Több ezer embernek nincs hol laknia.

Gy. Z.–K. I.

Nagy a fertőzésveszély. A mentők mindenkinek beadták a tífusz és a sárgaság elleni védőoltást, de az emberek vesztegzártól tartanak. Normális körülmények között a Temest huszonöt kilométer választja el a Begától, most mindössze egy alacsony földsáv.
Közép-Bánát árvíz sújtotta területén is tovább rosszabbodott a helyzet. A Temes által elárasztott Módoson, Káptalanfalván és Párdányban emelkedett a víz szintje. Az alig száz lelket számláló, magyar többségű Káptalanfalván már mind a 40 lakóházat elöntötte a víz, a települést csak csónakkal lehet megközelíteni. A víz szintjének emelkedése mellett a legnagyobb gond az állati tetemek öszszegyűjtése. A környéken háromezer jószág pusztult el, eddig a tetemek egynegyede került döghamvasztókba. Az árvíz következtében a vadállomány megváltoztatta tartózkodási helyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!