Hírek

2005.04.26. 09:14

Alig nyernek a hallgatók

Az oktatási tárca lényegében a piaci árukölcsön szabályai szerint képzeli el a hallgatók hordozható számítógéphez jutását. Erre nem csak azoknak lesz lehetőségük, akik diákhitelt vesznek fel.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Havi hét és fél ezret fizetnének három éven át a diákok
[/caption]Magyar Bálint oktatási miniszter azt szeretné, hogy szeptembertől a felsőoktatási intézmények hallgatói hordozható személyi számítógépet, laptopot lízingelhessenek. Azaz a közeli jövőben kidolgozandó eljárással olcsón juthassanak a tanulmányukat segítő eszközhöz.
A tárcavezető jelezte, hogy már tárgyalt a Diákhitel Központ vezetőjével a megoldásról. Őri András, a Diálhitel Központ szóvivője annyit mondott lapunk megkeresésére, hogy folyamatban van a megoldás keresése. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján (HÖOK) elhangzott javaslat a hallgatói fórum képviselőinek ötletére épül.
Ekler Gergely, a HÖOK elnöke elmondta: Franciaországból származik a példa, ahol napi egy euró fejében lehet ilyen eszközhöz hozzájutni. Innen a napi 250 forintos díj.
Természetesen nem naponta, hanem havonta vagy negyedévente fizetnék a díjat. Ez azt jelenti, hogy havi 7500 forintot törlesztenének a diákok mintegy 33 hónapon keresztül, ami 3 tanévnek felel meg.  Érdekes módon a  piacon szinte alig találkozni hordozható számítógép kölcsönzésével. Ahol mégis, ott a napi bérleti díj közel kétharmada annak, amit havonta kellene fizetnie a hallgatóknak.  Ehhez képest tehát sokkal jobban járnak az új elképzeléssel, hiszen annak révén a tulajdonukba is kerül az eszköz. Nem ennyire rózsás a helyzet, ha a napi 250 forintos lízingdíjat a hitellel hasonlítjuk össze. Ha valaki a MediaMarktban részletre venne egy 250 ezer forint értékű masinát, akkor a leghosszabb, 42 hónapos futamidővel számolva 7999 forint lenne a havi törlesztés. Vagyis körülbelül 360 ezer forintért jut a géphez. Ehhez viszonyítva tehát „csak” egyharmaddal olcsóbb a lízingdíj.

Az oktatási tárca nem ad támogatást

Várhatóan május végén derül ki, milyen értékű gépet milyen feltételekkel lehet venni – mondta érdeklődésünkre Horváth Ádám, az Oktatási Minisztérium tanácsadója.

A tárca anyagi támogatóként nem kíván részt venni a programban. A hordozható számítógépeket piaci módszerekkel és hitelekkel szeretné a hallgatókhoz eljuttatni.

Horváth K. József Az oktatási tárca nem ad támogatást Várhatóan május végén derül ki, milyen értékű gépet milyen feltételekkel lehet venni – mondta érdeklődésünkre Horváth Ádám, az Oktatási Minisztérium tanácsadója.

A tárca anyagi támogatóként nem kíván részt venni a programban. A hordozható számítógépeket piaci módszerekkel és hitelekkel szeretné a hallgatókhoz eljuttatni. Havi hét és fél ezret fizetnének három éven át a diákok -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!