Hírek

2005.04.23. 00:00

A gömbvillámtól a tiszta energiáig

Egely György (53) neve a tudományos körökben nem hangzik túl jól. A kutató már a nyolcvanas években kivívta a szakma haragját, amikor a gömbvillámokkal kezdett foglalkozni. Ma egy kis cég élén folytatja szélmalomharcát igazáért.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A keserűség foglalkozási ártalom. A mérnök úgy véli, a feszegetett problémák nem az ő, hanem a világ problémái, melyeket mielőbb meg kell oldani.
[/caption]– Mi volt az a meghatározó élmény, amely a fizika határterületei felé fordította?
– A kollégiumban, ahol diákként laktam, hőszigetelt, duplán üvegezett ablakok voltak. Egyik eltávozásomról hazaérve azt vettem észre, hogy a két tábla között egy jó nagy döglött légy hever. Először úgy gondoltam, valahogy bemászhatott, de később, megvizsgálva a nyílászárót rájöttem, hogy az állatka e módon nem kerülhetett belülre. Ekkor éreztem meg először, hogy a térről és időről alkotott nézeteink kiegészítésre szorulnak.

– Megbocsásson, de a légy már rég ott lehetett.
– Akkor már több mint egy éve éltünk ott. Sem én, sem szobatársaim nem emlékeztek rá.

– Gondolom, ezt a történetet akkortájt nem reklámozta.
– Amikor felvettek a Központi Fizikai Kutatóintézetbe, ha szabad így fogalmazni, teljesen beleilleszkedtem a hivatalos irányvonalba. Csináltam, amit mondtak, s igyekeztem nem gondolkodni a sorra elém kerülő furcsa tényeken.

– Mi volt az, ami mégis kibillentette ebből az állapotból?
– Mint „jó és megbízható” munkatársat, 1981-ben másfél esztendőre kiküldtek az USA-ba, Brookhavenbe dolgozni. Itt egy nagy, óriási könyvtárral bíró nemzetközi laboratórium működött. Kinyílt a világ. Amikor hazajöttem, ötszáz kilogrammnyi könyvet cipeltem magammal.

– Ha jól tudom, ekkortájt ismerkedett meg feleségével is.
– Ő a JATE matematika szakán végzett. Az egyetemen volt kolléganőivel unalmukban asztalt táncoltattak. Én, mikor először hallottam erről, felháborodtam. Mivel úgy véltem, valaki hazudik, igyekeztem utánajárni a titoknak. S végül döbbenten kellett látnom, valami megmagyarázhatatlan van e mögött is.

– Mikor jelentek meg életében a gömbvillámok?
– Már az Egyesült Államokban is rengeteget olvastam a népiesen csak matató ménkűnek mondott jelenségről. Mikor hazajöttem, elkezdtem gyűjteni az erre vonatkozó megfigyeléseket. Az intézetnél nem nagyon örültek ennek, ahol lehetett, akadályozták munkámat. Azt a sok gyűlöletet, melyet ekkor kaptam, ellenségemnek sem kívánom. A sok idegeskedés miatt az évek során öt gyomorfekélyem volt.

– Senki nem támogatta?
– De, hála istennek mindig akadtak – olykor egész magas – pártfogóim. Ám ők csak titokban állhattak ki mellettem.

– Hogy és mikor jött el a KFKI-től?
– Ezerkilencszáznyolcvankilencben, viharos körülmények között. Amikor felmondtam, minden hidat felégettem magam mögött. A saját munkám, az igazamba vetett hit ugyanis jobban érdekelt, mint a tudományos fokozatok halmozása.

– Mihez kezdett magában?
– Volt néhány kimondottan gazdag és jó nevű, magas állású üzletember, aki úgy vélte, van abban fantázia, amivel foglalkozom.

– Konkrétan?
– A nullponti, bárki számára elérhető, tiszta, szennyezés nélküli energia. Azóta is ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk.

– Ennek vélhetően nem örülne a villamos művek vagy a MOL. Nem félt, illetve fél?
– Egyszer két nagydarab fickó megpróbált megfojtani a tömött huszonkettes buszon. Ennek három hónapig viseltem nyomait. A rendőrség meghallgatta a tanúkat, majd eredmény nélkül lezárta a nyomozást.

– Ez kissé hihetetlen.
– Olykor magam is így érzem. Ám annyit mindenképp érdemes hozzátenni e történethez, hogy akkori támogatóm az eset után rögvest visszalépett.

– Talán őt is megrendszabályozták?
– Erről őt kérdezze.

– Családját nem félti?
– Igyekszem őket mindentől távol tartani.

– Kissé leharcolt embernek tűnik. Meddig bírja még?
– Azt szoktam mondani kollégáimnak, Egely Györgyben még kereken tíz esztendőre elegendő üzemanyag van.

– Visszakanyarodva a köznapian csak ingyenesnek nevezett nullponti energiára: nem próbálta az ötletet eladni a politikusoknak? Hisz ez remek kampánytéma lenne.
– Rengeteg emberrel beszéltem erről – mindhiába. Volt, aki lelkesedett, volt, aki hülyének nézett. Ám az általános válasz a szokásos: erre sajnos nincs pénz.

– Lesz, aki átveszi öntől a stafétabotot?
– Remélem. Sok tehetséges munkatársam van.

– Bízik a jövőben?
– Amikor a negyvenes évek elején felfedezték a penicilint, kevesen tudták, hogy ez a szer már vagy ötven éve ismert a tudomány számára. Én nem hiszem, hogy az én életemben jelentős előrelépés történik. Ám a furcsa jelenségek itt maradnak nélkülem is a szemünk előtt, csak nekik kell feszülni, s leleplezni őket. S ha ezt megtettük, egy tisztább, egészségesebb világot hagyhatunk utódainkra. Én ebben hiszek.

Névjegy

1950: Sátoraljaújhely

1964–68: Szerencs, Bocskai Gimnázium

1968–73: Budapesti Műszaki Egyetem

1973–1989: KFKI

1977: Milánó

1981–82: USA

1989-től: Egely Kft. magánkutató

Gyermekei: Zsófi (20), Katalin (17)

Felesége: Dús Magdolna matematikus

Mivel tölti legszívesebben szabadidejét?

A mérnök úr feleségével és gyermekeivel együtt nagyon szeret utazni. Kedvenc helye Ázsia. Szavai szerint amikor először e távoli földrészre látogatott, úgy érezte, hazatért. Eddig megjárta Indiát, Laoszt, Kambodzsát és Sri-Lankát. Kevés szabadidejében szívesen hallgat komolyzenét. Moziba minden héten igyekszik eljutni. Elsősorban a művészfilmeket kedveli. Lakásában egy banánfa áll. Leányaitól semmi nem idegenebb, mint az a munka, mellyel édesapjuk foglalkozik.

Sokan látták

Egely György édesapja könyvelő, édesanyja pedagógus volt. Utóbbi még él, s korához képest jó egészségnek örvend. A hölgy 1941-ben fiatal lányként Tarcal egész lakosságával együtt tanúja volt egy UFO-jelenségnek. Természetesen akkor még senki nem sejtette, hogy a méltóságos lassúsággal tovalebegő fura szerkezet egy azonosítatlan repülő objektum. Csak később, a nyolcvanas évek elején ébredtek rá a helyiek, mit is láttak majd negyven esztendővel korábban.

Legismertebb könyvei

Vigyázat, gömbvillám! – 1989

Titokzatos erők tudománya – feleségével, Dús Magdolnával közösen 1991 és 2004

Tiltott találmányok (Tizenkét kiadás, 1995–2004)

Borotvaélen – 2004

Bevezetés a tértechnológiába I–III. 1993–2001

Legismertebb találmánya: Egely-féle vitalitásmérő

Miből tartja fenn magát?

Egely György jelenleg egy különleges kutatásokkal foglalkozó kft.-t vezet. A viszonylag szerény összegből gazdálkodó cég támogatói titkosak. Érdeklődésünkre csak annyit árult el, elsősorban külföldről érkezik pénz. A kutatók a képen látható különleges inga mozgásával bizonyítani tudják, hogy nem minden esetben igaz az energiamegmaradás törvénye. A mérnök legnagyobb szívfájdalma az, hogy a tudományos körökből senki nem hajlandó megtekinteni kísérleteiket.

A kutató már a nyolcvanas években kivívta a szakma haragját, amikor a gömbvillámokkal kezdett foglalkozni. Ma egy kis cég élén folytatja szélmalomharcát igazáért. Lázin Miklós András Névjegy

1950: Sátoraljaújhely

1964–68: Szerencs,

Bocskai

Gimnázium

1968–73: Budapesti Műszaki

Egyetem

1973–1989: KFKI

1977: Milánó

1981–82: USA

1989-től: Egely Kft.

magánkutató

Gyermekei: Zsófi (20)

Katalin (17)

Felesége: Dús Magdolna

matematikus Mivel tölti legszívesebben szabadidejét? A mérnök úr feleségével és gyermekeivel együtt nagyon szeret utazni. Kedvenc helye Ázsia. Szavai szerint amikor először

e távoli földrészre látogatott, úgy érezte, hazatért. Eddig megjárta Indiát, Laoszt, Kambodzsát és Sri-Lankát. Kevés szabadidejében szívesen hallgat komolyzenét. Moziba minden héten igyekszik eljutni. Elsősorban a művészfilmeket kedveli. Lakásában egy banánfa áll.

Leányaitól semmi nem idegenebb, mint az a munka, mellyel édesapjuk foglalkozik. Sokan látták Egely György édesapja könyvelő, édesanyja pedagógus volt. Utóbbi még él, s korához képest jó egészségnek örvend.

A hölgy 1941-ben fiatal lányként Tarcal egész lakosságával együtt tanúja volt egy UFO-jelenségnek. Természetesen

akkor még senki nem sejtette, hogy a méltóságos lassúsággal tovalebegő fura szerkezet egy azonosítatlan repülő objektum. Csak később, a nyolcvanas évek elején ébredtek rá a helyiek, mit is láttak majd negyven esztendővel korábban. Legismertebb könyvei Vigyázat, gömbvillám! – 1989

Titokzatos erők tudománya – feleségével, Dús Magdolnával közösen 1991 és 2004

Tiltott találmányok (Tizenkét

kiadás, 1995–2004)

Borotvaélen – 2004

Bevezetés a tértechnológiába

I–III. 1993–2001

Legismertebb találmánya: Egely-féle vitalitásmérő Miből tartja fenn magát? Egely György jelenleg egy különleges kutatásokkal foglalkozó kft.-t vezet. A viszonylag szerény összegből gazdálkodó cég támogatói titkosak. Érdeklődésünkre csak annyit árult el, elsősorban külföldről érkezik pénz.

A kutatók a képen látható különleges inga mozgásával bizonyítani tudják, hogy nem minden esetben igaz az energiamegmaradás törvénye.

A mérnök legnagyobb szívfájdalma az, hogy a tudományos körökből senki nem hajlandó megtekinteni kísérleteiket. A keserűség foglalkozási ártalom. A mérnök úgy véli, a feszegetett problémák nem az ő, hanem a világ problémái, melyeket mielőbb meg kell oldani. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!