Hírek

2005.03.31. 07:14

Világszám lett a Világszám!

Itthon jobbára lekicsinylően nyilatkozik a szakma Koltai Róbert filmjeiről. Külföldön viszont viharos sikert arat.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Dodó (Gáspár Sándor) és Naftalin (Koltai Róbert) meghódította Amerikát. A Világszám! elnyerte a chicagói EU-filmfesztivál közönségdíját
[/caption]Koltai Róbertet szereti a közönség. Színházi és filmszerepeivel, kabaréjeleneteivel belopta magát az emberek szívébe. Volt mire építenie „korfestő” vagy „sorsrajzolós” filmjeiben. Koltai módszere saját életéből fakad, múltjából és jelenéből. Poénos mint „illetékes elvtárs” volt, drámai mint Willy Lomen Az ügynök halálából. Két véglet, amelyek között ott a sorozat. Szélsőségek, amelyek emberi történeteket fognak közre. Ismerősökét, rokonokét, barátokét. És legfőképpen a sajátjáét. Kezdődött a sor a Sose halunk meg vásározó, lóversenyező tréfamesterével – aki mindent megold. Kivéve egyet: az életét. Folytatódott a sorozat a Szamba színésztörténetével. Ahol a hajdani csepürágók, a hatvanas-hetvenes évek társulatainak keservét és szépségét bontotta ki. Céltalanságot vegyített bohémsággal.
Régi diákkori hangulat mozija az Ámbár tanár úr. A Csocsó, avagy éljen május elseje! pedig csípős történelmi tablónak is felfogható. A Világszám! az eddigiek sűrítménye. A két sztárbohóc életpályája egyedi és általános. Benne van a véres események szorításában vergődő ember. Noha nem szervesül a sorozatba, nem lehet kihagyni  A miniszter félrelép című filmvígjátékot. A Koltai-sorozat valamennyi darabja sajátos zamatú. Keresű és édes. Vicc és érzelmesség. És koltais mélabú. Viszont mindegyik kicsengése az életigenlés. Mindez az igényes szórakoztatás szándékával.

Negyvenhárom film közül lett az első

Nagy siker övezte Koltai Róbert új filmje, a Világszám! amerikai premierjét. A Los Angeles-i magyar filmfesztiválon bemutatott alkotást a Chicagóban megrendezett EU-filmfesztivál is műsorára tűzte. A film meghódította a fesztivál közönségét, és elnyerte a fesztivál egyetlen díját, a közönségdíjat. 25 tagállam 43 filmeje közül. „Kedves, kalandos, tragikus és érzelmes szórakoztatás jellemzi ezt a túlélésről, hazaszeretetről szóló, lebilincselő vígjátékot, amely egy darabnyi szomorú és abszurd Közép-Európa” – Kevin Thomas (Los Angeles Times). Koltai Róbert megkapta a közönség meghódításáért járó Michael Curtis-díjat.

Koltai Róbert órákig beszélgetett a közönséggel

– Olyan történeteket mesélek, amelyeknek a közelében voltam – mondja Koltai Róbert. – Ezektől van szerintem ízük és zamatuk. És minél fájdalamasabb az emlék, úgy érzem, annál jobban megtalálja az embereket. A chicagói filmszemlén abban a moziban vetítették a Világszám!-ot, amelyet a nemrég elhunyt Gene Soskel kritikusról neveztek el. A Sose halunk meget Soskel annak idején Jack Nicholson és Gene Hackman filmjeihez hasonlította. Mint mindig, a vetítés után most is órákig beszélgettünk a nemzetközi közönséggel. Ugyanúgy érezték és értették a filmet, mint itthon.

Váczy András Negyvenhárom film közül lett az első Nagy siker övezte Koltai Róbert új filmje, a Világszám! amerikai premierjét. A Los Angeles-i magyar filmfesztiválon bemutatott alkotást a Chicagóban megrendezett EU-filmfesztivál is műsorára tűzte. A film meghódította a fesztivál közönségét, és elnyerte a fesztivál egyetlen díját, a közönségdíjat. 25 tagállam 43 filmeje közül. „Kedves, kalandos, tragikus és érzelmes szórakoztatás jellemzi ezt a túlélésről, hazaszeretetről szóló, lebilincselő vígjátékot, amely egy darabnyi szomorú és abszurd Közép-Európa” – Kevin Thomas (Los Angeles Times). Koltai Róbert megkapta a közönség meghódításáért járó Michael Curtis-díjat. Koltai Róbert órákig beszélgetett a közönséggel – Olyan történeteket mesélek, amelyeknek a közelében voltam – mondja Koltai Róbert. – Ezektől van szerintem ízük és zamatuk. És minél fájdalamasabb az emlék, úgy érzem, annál jobban megtalálja az embereket. A chicagói filmszemlén abban a moziban vetítették a Világszám!-ot, amelyet a nemrég elhunyt Gene Soskel kritikusról neveztek el. A Sose halunk meget Soskel annak idején Jack Nicholson és Gene Hackman filmjeihez hasonlította. Mint mindig, a vetítés után most is órákig beszélgettünk a nemzetközi közönséggel. Ugyanúgy érezték és értették a filmet, mint itthon. Dodó (Gáspár Sándor) és Naftalin (Koltai Róbert) meghódította Amerikát. A Világszám! elnyerte a chicagói EU-filmfesztivál közönségdíját -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!