Hírek

2005.03.09. 00:00

Szalonképtelen embereket nem illendő megünnepelni

RÉNES MARCELL

Az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke szerint megdöbbentő, hogy a 21. század elején egy magyar párt, a Munkáspárt, „lelki közösséget vállal népirtókkal”, és fotókiállítást rendez az észak-koreai diktátor tiszteletére. Almássy Kornél közölte: az IDF és az MDF a „jó ízléssel és a demokráciával összeegyeztethetetlennek tartja”, hogy a szélsőbaloldali Munkáspárt a minap Kim Jong Il diktátort ünnepelte. A politikus felszólította a szocialista pártot és a szabad demokratákat, hogy határolódjanak el a Munkáspárttól, s szakítsanak meg azzal minden kapcsolatot.

Szerintem Almássynak teljesen igaza van. Ilyen erővel akár Mussolini országépítő munkásságát dicsérő kiállítást is szervezhetne valami félnótás politikai csoportosulás. Kim Jong Ilt és édesapját, Kim Ir Szent nem a demokratikus hagyományok öregbítéséről ismerik világszerte. Aki előttük tiszteleg, azzal nem együttműködni, beszélni sem illendő. Ez érvényes a szocialistákra éppen úgy, miként a szabad demokratákra. Sőt, érvényes mindenkire. Csak amiatt említem, mert nem is olyan régen zajlott itt egy népszavazás, amelynek egyik kérdése a kórházprivatizációról szólt. Az egészségügyi magánosítás tiltását célzó aláírásgyűjtést ugyanez a Munkáspárt kezdeményezte, s hozzá csatlakozott szinte a teljes hazai jobboldal. (Becsületére legyen mondva, az MDF-et kivéve.) Pedig Thürmer Gyula pártja akkor sem számított szalonképesnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!