Hírek

2005.03.24. 07:43

Sokba kerül a kerti hulladék

Pécsen ingyen viszik el a zöldhulladékot. Érden 220 forintért vehető zsák az elszállításhoz, Budapesten pedig 190 forintért.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tíz darab százliteres zacskóban körülbelül ugyanannyiba kerül elvitetni a levágott gallyakat, mint egy köbmétert konténerben elszállíttatni Budapesten
[/caption]A jó idő beköszöntével el kell végezni a tavaszi munkákat a kiskertekben. Fákat metszeni, az őszről megmaradt elszáradt leveleket, fűféléket összegyűjteni.
Előfordul azonban, hogy az így felhalmozódott hulladék már nem fér bele a kukába, s az elégetésnek sem örül a szomszédság a nagy füst miatt. Ha mellé teszi valaki, nem viszik el a szemétszállítók, mondván, csak egykukányi szemétre van szerződés egy-egy alkalommal.
Siklóssy Mihály, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hulladékkezelési főosztályának vezetője két takarékos megoldásra hívja fel a figyelmet. Az egyik a házi komposztálás. Az összegyűjtött, fölaprított gallyakat, száraz leveleket, fűféléket, ételmaradékot a kert végében ásott komposztálógödörben vagy ilyen célú ládában lehet elhelyezni, s három-négy hónap múltán biológiai értékkel bíró földszerű anyag lesz belőle. Olyan, mint a boltokban kapható virágföld. Ez növeli a talaj életerejét, megkímélve azt a vegyszerek, műtrágyák használatától.
A másik megoldás az FKF Rt.-től beszerezhető, a cég emblémájával ellátott lombgyűjtő zsákok használata. Ha a kiskertek zöldhulladékát ebben teszik ki a lakosok a kuka mellé, akkor azt elviszik a szemétszállítók.
Ha valaki nagyobb mennyiségű zöldhulladékot akar elszállíttatni a céggel, akkor ezt az ügyfélszolgálaton rendelheti meg 1650-3500 forintért.
A főváros néhány kerületében ugyanakkor az önkormányzat besegít a zöldhulladékok elszállításába. A XVII. vagy a XIX. kerületben például, ha a lakosság összegyűjti zsákokban a zöldhulladékot, akkor az önkormányzat megrendeli az elszállítását az FKF Rt.-nél, így
az ott élőknek ezért nem kell külön fizetni.

Érden is készül már az új rendelet az elszállításról

Várhatóan áprilisban születik meg Érden az az önkormányzati rendelet, amely alapján május 1-jétől október végéig – a tervek szerint kétheti gyakorisággal – elszállítjuk a zöldhulladékot térítésmentesen – mondta Pató Simon, a Becker-Érd Kft. cégvezetője. Addig a jelenlegi módszer marad érvényben. Vagyis a kuka mellé rakott cégemblémás zsákban viszi el a cég a zöldhulladékot.

Pécsen kéthetente térítésmentesen viszik el

Három éve közlekedtet zöldhulladékjáratot a Biokom Kft. – mondta Lóczi Szidónia pr-menedzser. Ez mindennap úton van, egy-egy utcába kéthetenként jut el. A lakosok zsákban összegyűjtött zöldhulladékát – fűkaszálék, lomb, ágnyesedék – a kuka mellől térítésmentesen elviszik. Tavaly még decemberben is összeszedték a zöldhulladékot, olyan erős volt rá az igény.

Rákosmentén az önkormányzat adja a zsákot

A budapesti XVII. kerületben az önkormányzat 12 ezer FKF Rt. feliratú zsákot vásárolt, amely a lakosság számára az önkormányzatnál díjmentesen hozzáférhető – tájékoztatott Kiss Lajos alpolgármester. Ősszel pedig, a tavalyi gyakorlatnak megfelelően, bármilyen, nejlonzsákban összegyűjtött zöldhulladékot elszállíttat az önkormányzat az FKF Rt.-vel. Erre 6 millió forintot különítettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!