Hírek

2005.03.05. 00:00

Négyszáz diák tanulhatna magyarul

Lukács János, Kolozsvár

Szakértőket és építészeket hívott meg a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) szombati tanácskozására, hogy egyeztessenek a Rekecsin határában létesítendő csángó oktatási központról. A létesítmény céljaira Böjte Csaba dévai ferences szerzetes és nevelő segítségével vásárolt meg az MCSMSZ egy 15 hektáros területet.

Róka Szilvia, a csángómagyar érdekvédelmi szervezet elnöke a Reggelnek elmondta, a központban négyszáz diák tanulhatna magyarul, a diákszállón pedig 300 tanulónak biztosítanának ellátást. „Olyan tervet szeretnénk elfogadni, amelynek megvalósítása lehetővé teszi a teljes körű magyar nyelvoktatást, az óvodától az érettségiig” – nyilatkozta az elnök. A tanácskozáson részt vesz többek között Káldi Gyula építész, a budapesti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa is, aki három tervet mutat be.

Az elrománosodás ellen küzdenek Csángóföldön

A magyarság legkeletibb peremének számító Csángóföldön eddig csak fakultatív jelleggel tanulhatták anyanyelvüket a diákok az állami iskolákban. Jelenleg hét csángó faluban összesen mintegy 430 gyerek tanul magyarul, ami a csángóföldi gyermeklétszám kevesebb mint tíz százaléka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!