Hírek

2005.03.02. 07:05

Méregdrága a hűtlenség

A hírközlési biztos azt tanácsolja, hogy az internetes előfizetők kétszer gondolják meg, kötnek-e hűségnyilatkozattal szerződést.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="509"] A fiatalok többsége az iskolák géptermében találkozik és ismerkedik a világhálóval
[/caption]Csábítóak az internetes szolgáltatók hűségnyilatkozatos ajánlatai. Ám a hírközlési jogok biztosa, Juhász Károly azt ajánlja, kétszer gondoljuk meg, kötünk-e ilyen szerződést. Az árak esnek, a hűségnyilatkozat pedig gúzsba köti az előfizetőket. Valamennyi szolgáltatónál ráfizetünk, ha idő előtt felbontjuk a hűségszerződést.
Általában a belépési díjat és a kedvezményes havidíj, illetve a kedvezmény nélküli tarifa különbözetét is meg kell fizetni utólag. Abban eltérő a gyakorlat, hogy a havidíj-különbözetet csak visszamenőlegesen kell megfizetni, vagy a hűségnyilatkozatból hátralévő időszakra is, tehát amikor már nem is vesszük igénybe a szolgáltatást.
Amennyiben egy kétéves hűségnyilatkozattal kötött szerződést egy év után felbontunk, a UPC bánik velünk leginkább kesztyűs kézzel. Meg kell fizetni utólag a 25 ezer forintos belépési díjat és az eltelt egy év havidíj-különbözetét. A szerződés felbontása így havi ezer forinttal növeli meg a költségeket ahhoz képest mintha határozatlan időben állapodtunk volna meg. 
A Datanetnél viszont jobban járunk, havi hatezer forinttal, ha határozatlan időre kötjük a szerződést, mintha egy év után felmondanánk. Ez abból adódik, hogy a hátralévő egy évre is meg kell fizetni a kedvezményes havidíjat, vagyis amikor nem is veszszük igénybe a szolgáltatást.

Világhálós lehetőségek: telefon, kábel, modem

Magyarországon 665 ezer háztartásban van internet, 48 százaléka ADSL, vagyis telefonvonalon keresztül elérhető, szélessávú kapcsolat. A keskeny sávszélességű modemes internet szintén telefonvonalon keresztül érhető el. Telefonvonaltól független internetelérést tesz lehetővé a kábeltévé, ez ma Magyarországon száz településen áll

a lakosság rendelkezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!