Hírek

2005.03.09. 08:06

Mélyhűtés: esély új életre?

Ma több mint száz embert tartanak mélyfagyasztásban, azt remélve, hogy néhány évszázad múlva feléleszthetők és gyógyíthatók lesznek.

Tornai Szabolcs

Egyelőre semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az agyhalál bekövetkezte előtt lehűtött emberi szervezet feléleszthető lenne. Ám nincs teljesen kizárva, hogy néhány száz év múlva lehetővé válik a „kikapcsolt” agy és test újbóli „bekapcsolása”. A hibernálással foglalkozó amerikai cégek egy pillanatig sem állítják, hogy eljárásuk tudományosan megalapozott lenne. De nem győzik hangsúlyozni, hogy a távoli jövőben könynyen megvalósulhat, ami ma csupán a tudományos-fantasztikus művek témája.

A hibernálással foglalkozó cégek reménnyel kereskednek. A legnagyobb ilyen vállalat, az Alcor 1972 óta működik, és arizonai központjában jelenleg hatvanhét embert tartanak mélyfagyasztásban. A mélyhűtést kérő, tagdíjfizető ügyfelek száma meghaladja a hétszázat. Közismert a hibernálás híveinek érvelése. Gyógyíthatatlan beteg vagyok, vagy súlyos balesetet szenvedtem. De ha lefagyasztanak, van rá esély, hogy pár száz év múlva feléleszthető és gyógyítható leszek. Miért temessenek vagy hamvasszanak el, ha van egy harmadik lehetőség, a mélyhűtés?

Az Alcor a teljes test lefagyasztásáért 150 ezer dollárt (27,3 millió forint) kér. Ha csak a fejet fagyasztják le, az 80 ezer dollárba (14,5 millió forint) kerül. Egy másik cég, a Cryonics Institute az előbbit már 28 ezer dollárért
(5 millió forint) is elvégzi. A hibernált embereket folyékony nitrogénnel teli, dupla falú, hatalmas acélhengerekben tárolják, mínusz 196 Celsius-fokon. Ehhez nincs szükség áramra, így nem áll fenn a korai felmelegedés veszélye.

A hűtési eljárás a szívhalál után néhány perccel kezdődik, az agyhalál bekövetkezte előtt. Ezért mondja az Alcor, hogy ügyfeleik csak jogilag holtak, biológiailag élnek. Jogi helyzetük megegyezik a lefagyasztott embriókéval vagy az eszméletlen betegekével.

Az első hibernált ember dr. James Bedford volt 1967-ben. Azóta a hibernálás sokat fejlődött. 2001-ben fordulatot hozott az Alcor találmánya: a sejtroncsoló jegesedést kivédő mélyhűtés. Ennek során a sejtekben lévő víz hatvan százalékát védőoldattal helyettesítik. Az Alcor szerint a mélyhűtés megóvja a sejtek szerkezetét. Ám a felélesztés a védőoldat biokémiai hatása miatt továbbra sem lehetséges.

A mélyhűtött embriók feléleszthetők

Oberfrank Ferenc (45) tudományos kutató, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa: „Legjobb tudomásom szerint egyetlen kutató sincs a világon, aki a hibernálásra építené az életművét. Olyan parányi az esély az eljárás sikerére, hogy jó szívvel egyetlen orvos sem javasolhatja a betegének. Viszont a remény jogát nem szabad elvenni senkitől. Egyelőre azonban a hatalmas energiákat és összegeket számos más kutatási területre fordítják. Bevett eljárás, hogy a mesterséges megtermékenyítések során az embriók egy részét lefagyasztják. Majd szükség esetén felélesztik, és beültetik a méhbe. Ma sok olyan fiatal él, akit embriókorában mélyhűtve tároltak. De a mélyhűtött emberi szervezet felélesztése képtelenség. Lehet, hogy egyszer majd lehetővé válik, de a mai módszerek ettől még messze vannak.”

néhány évszázad múlva feléleszthetők és gyógyíthatók lesznek. Tornai Szabolcs A mélyhűtött embriók feléleszthetők Oberfrank Ferenc (45) tudományos kutató, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa: „Legjobb tudomásom szerint egyetlen kutató sincs a világon, aki a hibernálásra építené az életművét.

Olyan parányi az esély az eljárás sikerére, hogy jó szívvel egyetlen orvos sem javasolhatja a betegének. Viszont a remény jogát nem szabad elvenni senkitől. Egyelőre azonban a hatalmas energiákat és összegeket számos más kutatási területre fordítják. Bevett eljárás, hogy a mesterséges megtermékenyítések során az embriók egy részét lefagyasztják. Majd szükség esetén felélesztik, és beültetik a méhbe.

Ma sok olyan fiatal él, akit embriókorában mélyhűtve tároltak. De a mélyhűtött emberi szervezet felélesztése képtelenség. Lehet, hogy egyszer majd lehetővé válik, de a mai módszerek ettől még messze vannak.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!