Hírek

2005.04.01. 00:00

Már lemondtak a hercegről

Kiszivárgott hírek szerint III. Rainer a klinikai halál állapotában van. A nizzai repülőtéren már javában folynak az előkészületek: a majdani temetésre több mint nyolcvan külföldi vendég érkezésével számolnak.

Toronyi Attila

A drámai haláltusa napjaiban a világsajtót a miniállam sorsának további alakulása is foglalkoztatja. Az uralkodó már tavalyi szívműtétje után megváltoztatta végrendeletét: a Grimaldik 1,7 milliárd dollárra rúgó vagyonát egy alapítványra hagyta. Az öszszeg magában foglalja a monte carló-i palotát és az értékes műtárgyakat. A monacói herceg három gyerekének azonban lesz mit a tejbe aprítani. III. Rainer „privátvagyonán”, csaknem négyszázmillió eurón osztoznak. Ezenkívül Albert, a  leendő uralkodó havi ötvenezer, Stephanie 35 ezer euró járadékot kap. Caroline viszont egyetlen centet sem, amióta a botrányos hírű Ernst August hannoveri herceghez férjhez ment.

Az uralkodó nem gyerekeivel akart kitolni, hanem be akarta biztosítani az alig két négyzetkilométeres Monaco jövőjét. Így sem apaságági keresetek, sem válások nem lehetnek kedvezőtlen hatással a csöppnyi ország pénzügyi helyzetére. Amikor Rainier 1949-ben, 26 évesen trónra lépett, elszomorító örökséget vett át. Nagyapjának, II. Lajosnak sikerült csőd közeli helyzetet teremteni.

Louis Henri Mexence Bertrand Rainier

1923. május 31-én született; 1949-ben lépett trónra a Grimaldi-ház 33. uralkodójaként; 1956-ban feleségül vette Grace Kelly amerikai filmszínésznőt, aki 1982-ben autóbalesetet szenvedett és meghalt; III. Rainier több mint 55 éves uralkodása alatt Monaco felvirágzott. Vonzotta a turistákat és az üzletembereket – a kedvező adózási törvényeknek köszönhetően. Az „országépítő” uralkodó átformálta a mini-állam képét, hatalmas közmunkákat valósított meg. Fél évszázad alatt Monaco húsz százalékkal növelte területét, harmincnégy hektárnyi területet hódítva el a tengerből. Rainier zenei, irodalmi díjakat alapított, 1974 óta rendezik meg Monacóban a Nemzetközi Cirkuszfesztivált.

<keretes4539

1976-ban szerzett diplomát Monacóban;

1977–1981: az Egyesült Államokban tanult;

1981–1982: a francia haditengerészetnél szolgált;

1985-ben részt vett a Párizs–Dakar ralin;

Ismert sportember, számos versenyen – a többi között úszásban, vívásban, vitorlázásban – aranyérmet nyert. Bobversenyzőként részt vett

a calgary, az albertville-i és a lillehammeri téli olimpián. Számos monacói és nemzetközi sportszövetség tagja, elnöke. Apja nagy bánatára nőtlen, és barátnője sincs, így trónra lépésével férfiágon kihalhat a Grimaldi-ház.

Az uralkodó házastársának protokollfeladatait testvérei, Caro-line és Stephanie látják el. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!