Hírek

2005.03.19. 06:12

Kofi Annan behódolt?

Az ENSZ főtitkára meg akarja békíteni legádázabb ellenfeleit. Munkatársai ezt behódolásnak tekintik Washington előtt – írja a hamburgi Der Spiegel.

Gyulay Zoltán

Tekintete fáradt, arcát két mély ránc barázdálja. Ezekben a napokban bárhol szerepeljen Kofi Annan, szemmel látható, hogy gondjai vannak. Így jellemzi a Der Spiegel című német hírmagazin a világszervezet főtitkárát. Az ENSZ első embere nehéz esztendőt tudhat maga mögött. S attól kell tartania, az idei hasonló lesz.

Szexbotránytól a megvesztegetési ügyekig sok minden beárnyékolja az életét. Az olajat élelmiszerért elnevezésű, a háború előtt Irakot segélyező programmal kapcsolatban az a vád, hogy a nemzetközi tiltások ellenére is vaskos ENSZ-pénzek vándoroltak Szaddám Huszein zsebébe. Egy vizsgálóbizottság még ebben a hónapban ítéletet mond, hogy az ügyletekben Annan fia, Kojo is sáros-e.

„Karácsonyra Kofi már nem lesz a hivatalában” – jelentette ki egy hónapja, a müncheni biztonsági konferencián egy amerikai szenátor. A Nobel-békedíjas főtitkárnak még két esztendeje volna hátra a megbízatásából, de tudja, hogy a hátralévő idő szoros lesz. Az amerikai kongresszusban egy ideje már kering egy határozattervezet a visszahívásáról. A Fehér Házban alig van barátja. Az elnökválasztási küzdelem idején az iraki háborút „törvénytelennek” minősítette, de George W. Busht újraválasztották. Ő pedig – mondhatni – feketelistára került.

Annakidején Madeleine Albright, akkor az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete „találta ki” a személyét, most pedig a nemrégiben kinevezett amerikai diplomatával, John Boltonnal kell megvívnia. Bolton szerint az East River partján csúcsosodó palota harmincnyolcadik emeleti irodáját akár a tízedrészére is kicsinyíthetnék, senki nem venné észre a különbséget. De Annan maradni szeretne, ezért a világszervezet, ezen belül a Biztonsági Tanács reformereként szeretne az ENSZ történelmébe bevonulni.

Az átszabás terveit a hónap végén teszi lesz az asztalra. Nehéz dolga lesz. Egy korábbi amerikai nagykövet, Richard Holbrooke szerint ugyanis „az ENSZ nem menetelhet az Egyesült Államok érdekei ellen”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!