Hírek

2005.03.03. 00:00

Ki vezeti most a Vatikánt?

Miközben a pápa kórházban tartózkodik, az egyház ügyei folyamatos intézést követelnek. Jelenleg négy bíboros irányítja a roppant szervezetet.

Gyulay Zoltán

A pápa egészségi állapota állandóan a figyelem középpontjában áll. Egy hónapja esett össze légzési problémák miatt, s bár sokáig fejrázással ellenkezett kórházba szállítása ellen, mégis erre kényszerült. Viszonylag hamar elbocsátották, és igyekezett is hivatását betölteni. Mígnem az elmúlt héten csaknem végzetessé vált az állapota, ezért gégemetszést kellett, beleegyezésével, végrehajtani. Öt nappal a műtét után már a hangokat gyakorolja. Sőt, a német Josef Ratzinger bíboros már beszélt is vele. Orvosai szerint, ha ez így van, csoda történt.

Mi történik viszont az egyházzal? II. János Pál (84) három elődje is hosszas betegségben szenvedett, és ez igencsak megnehezítette a működést. Ezért szorgalmazzák többen is, hogy megérett a helyzet a lemondásra. Ez azonban a katolikus egyházfő álláspontja szerint súlyos törést okozna a lelkekben, ezért visszautasítja a lépést. Utoljára V. Celesztin pápa távozott önként Szent Péter trónjáról. Másfél évvel halála előtt, 1294. december 13-án köszönt le.

A Vatikán egyébként sincs irányítás nélkül. Jelenleg négy bíboros viszi az egyház ügyeit. Nevük az esetleges utódlásnál is fölmerült. Gyakorlatilag önállóan döntenek a rájuk bízott ügyekben, az élet tehát egyetlen percre sem áll meg.

Elmaradt az általános kihallgatás

Rendkívüli események nélkül, nyugalomban telt a pápa műtét utáni hatodik éjszakája – jelentette be II. János Pál kezelőorvosainak vezetője, Cesare Catananti, a római Gemelli-klinika igazgatója. Állapota folyamatosan javul, légzési és hangképzési gyakorlatokkal is foglalkozik, több órát tölt már mozgatható karosszékében. Ennek ellenére szerdán elmaradt a hagyományos általános pápai kihallgatás, s a pápa képviselői sem tartották meg az egyházfő nevében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!