Hírek

2005.03.13. 20:23

Az anyaországban drága a munkaerő

Németország képtelen megbirkózni a növekvő munkanélküliséggel – írja a Der Spiegel.

Toronyi Attila

A hírmagazin szerint a legnagyobb EU-ország tanulhatna az újonnan csatlakozóktól. A közösség régi államaival összehasonlítva is rossz a németek bizonyítványa. Míg Nagy-Britanniában a foglalkoztatottak aránya 73, Dániában 75 százalék, Németországban csupán 65 százalék. Tavaly egy sor kelet-európai ország radikálisan csökkentette a vállalkozói adót, amely Németországban változatlanul 39 százalék. Ez is megdrágítja az amúgy is magas munkaerő-költségeket. Német vállalkozók ezért előszerettel ruháznak be az új tagországokban, ahol bérre és bérjárulékokra a töredékét fizetik annak, mint Németország nyugati vagy keleti felében.
Berlin a csatlakozási tárgyalásokon elérte, hogy hét évre korlátozzák a munkaerő szabad beáramlását. Arra azonban nem gondoltak, hogy ez nem vonatkozhat a szolgáltató ágazatra. Jönnek is a kisvállalkozók (ápolónők, kisiparosok) főként Csehországból és Lengyelországból. Mind több magánfuvarozó próbál szerencsét a balti államokból Nyugat-Európában.

– írja a Der Spiegel. Toronyi Attila -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!