Hírek

2005.02.26. 00:00

Száraztörvény készül az EU-ban

Szigorúan korlátozná az alkohol árusítását Brüszszel. A palackokat, a dobozokat figyelmeztető feliratokkal látná el.

Gyulay Z.

„A visszaélés az alkohollal betegségekhez, szociális problémákhoz és korai halálhoz vezet” – ennek a gondolatnak a jegyében  indít hadjáratot az Európai Unió a bor, a sör és az égetett szeszes italok fogyasztása ellen. Egy titkos brüsszeli dokumentum szerint az alkoholt annyira meg kell drágítani, hogy ne legyen könnyen elérhető bárki számára.
Az Európai Bizottság egészségügyi hatósága, amelyért Markos Kyprianou ciprusi fogyasztóvédelmi biztos a felelős, fölsorolja azokat a vilgméretekben hatékony eszközöket, amelyekkel az alkohol okozta károk mérsékelhetők. Több ilyen lépést is rögzítettek. 1. Emelni kell a szeszes italok adóját. 2. Be kell vezetni az alkoholárusítás állami monopóliumát. Példaképül Svédországot állítják, ahol csak állami üzletekben kapható alkohol. 3. Korlátozni kell az elárusítóhelyek számát. 4. Be kell határolni az árusítás idejét. Csak bizonyos napszakokban és a hétnek ne minden napján lehessen alkoholhoz jutni. 5. Korhatárt kell bevezetni. Bort és sört csak l8 éven felüliek vásárolhassanak. 6. A közúti közlekedésben mindenütt bevezetni a 0,0 ezrelékes véralkoholszintet. 7. A palackokra, dobozokra figyelmeztető feliratokat kell elhelyezni, mely a dohányárukhoz hasonlóan intő szavakkal a káros hatások borzalmait ecsetelné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!