Hírek

2005.02.28. 05:20

Erdei vitatható győzelme

Harmadszor is megvédte profi ökölvívó világbajnoki címét Erdei Zsolt, miután Hamburgban legyőzte Hugo Hernán Garayt.

Riskó Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Erdei kevesebbet, de talán tisztábban ütött. Balkezes horga szó szerint alapos fejfájást okozott Hugo Hernán Garaynak a hamburgi meccsen.
[/caption]Dariusz Michalczewski technikai K. O.-val kikapott Fabrice Tiozzótól, s a vereség minden bizonnyal a legendás bokszoló pályafutásának végét jelenti.

A Color Line Arenában rendezett Universum gála első mecscsén mindjárt magyar ökölvívó lépett szorítóba. Balzsay Károly negyedik profi találkozóján gyorsan végzett gyenge mérlegű ellenfelével. A francia Jesse Moreaux két menetet sem tölthetett a ringben. Sokan aggódtak a félnehézsúlyú Erdei Zsoltért, s a félelmek beigazolódtak, Madár a tavaly tavaszi meccshez hasonlóan szoros küzdelmet vívott a rendkívül jó állóképességű Garayjal.

A nézők reakciója szerint nem nyerte meg a mérkőzést, a WBO szervezetnél címvédő magyar ökölvívó. Miután Erdeit kihozták győztesnek, fütty hallatszott a csarnokban, az argentin edző pedig szidalmazások közepette leöntötte vízzel az egyik pontozóbírót. Ekkor a biztonsági őrök közbeavatkoztak. Mások úgy gondolták, bár Garay irányította a találkozót, Madár több tiszta ütést vitt be, és megérdemelten nyert.

Mire a tizenhat hónapos kihagyás után visszatérő Michalczewski szorítóba lépett, teljesen megtelt a csarnok, jórészt lengyel szurkolókkal. A közönség azonban csalódott kedvencében, a WBA félnehézsúlyú vébécímvédője, a francia Fabrice Tiozzo a hatodik menetben kétszer is padlóra küldte a legendás Tigrist. Michalczewski láthatoan beletörődött a vereségbe, s szinte biztosan befejezi a pályafutását.
A szakemberek immár egy Erdei–Tiozzo címegyesítő találkozó lehetőségéről beszélnek. 

Szegényebben egy illuzióval

Erdei Zsolt maradt a világbajnok a WBO-nál. Alkalmasint ez az egyetlen örömteli hír a magyar szurkolóknak. A bunyó az utóbbi években a futball mögötti második legnézettebb sportággá nőtte ki magát. Ez a mérkőzés azonban nem jelentett jó hírverést Madárnak. Úgy érezte, megnyerte a meccset, ez, mondjuk így, természetes. Az avatott szemű nézők többsége azonban úgy látta, Garay volt a jobb. Hallani vélem az ellenvéleményeket: hiába bokszolt az argentin aktívabban, nem ütött pontosan. Erdei tényleg sok ütést hárított, de ezzel csak az Universum hazájában tudott nyerni. Oda a sport tisztaságába vetett hit, ami a profi boksz esetében egyébként sem túl erős. Fura, hogy az egyik bíró nyolccal Garayt látja jobbnak, a másik négyel Erdeit. Oda egy illúzió, hogy legalább a sporttársak, az önmagukat barátnak mondók izgulnak egymásért – nehéz lett volna nem kihallani Kokó, azaz Kovács István mondataiból, hogy nem bánja tiszta szívből, hogy Madár nincs csúcsformában. Egynek viszont örülhettünk: erős a magyar sportdiplomácia. Ha németek állnak mögötte.

A szurkolók egy része szerint csaltak a pontozók

Vegyes érzésekről írnak a szurkolók az internetes fórumokon Erdei meccse ügyében. Többségi vélemény, hogy bár szoros csatát vívtak a felek, ám jobb volt az argentin. Sokan idézik Boros Tamást, az RTL Klub szakértőjét: „Tudom, nem leszek népszerű, de Zsolt nem nyerte meg ezt a mérkőzést.

Nagyon nem nyerte meg!”

Csupán néhány szurkoló véli úgy, hogy Erdei ugyan kevesebbet ütött, de azt pontosabban tette. Néhányan úgy érzik, hogy hiába volt esetleg jobb az ellenfél, egy világbajnokot biztosabban kell legyőzni, pláne „idegenben”. Ők még úgy gondolják, ha szűken is, de ennyi talán belefér. A hozzászólók nagyobb része elfogultságról, sőt egyenesen csalásról beszél. Természetesen ismét téma Erdei erőnléte, a végére újfent elfogyott az ereje. A szurkolók abban bíznak, hogy Madár tanul a mérkőzésből és „nem száll el, mint a kismadár és Kokó”.

Talán a legtalálóbb vélemény: Erdei nyert, de nem győzött...

Schiller Zs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!