Hírek

2005.01.05. 00:45

Több jut az idén kátyúkra

A főváros közgyűlése dönti el, idén mennyit lehet kátyúmentesítésre költeni. Döntés legkésőbb márciusban lesz, az biztos, az illetékes ügyosztály sokkal többet kér, mint tavaly.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="233"] Évente a budapesti úthálózatnak csupán öt százalékát tudják kicserélni, miközben már most harminc százaléka szorul újjáépítésre
[/caption]Idén várhatóan kétmilliárd forintot költ a főváros kátyúzásra. Ez a szám azonban jelenleg csak a főváros út-műtárgy alosztályának előterjesztésében szerepel. A végső számot a főváros 2005-ös költségvetése fogja tartalmazni. Erről legkésőbb márciusban szavaz a közgyűlés.

Konyári Zsófia alosztályvezető szerint az összeg körülbelül százezer kátyú betömésére elég. Ennyi keletkezett tavaly, amikor a rendelkezésre álló 1,4 milliárdos keret már májusra kimerült. Kétezer kátyút sikerült 2005-re átörökíteni. Konyári azt mondta lapunknak, kétmilliárd felett pénzkidobás kátyúzásra költeni. A pénzt a pályaszakaszok cseréjére kell fordítani. A munkálatok folynak, csakhogy az anyagiak határt szabnak a lehetőségeknek. Az alosztályvezető szerint öt-hat éven belül nem számíthatunk javulásra. A cél, hogy egy kátyút egy évben ne kelljen többször betömi. A kétmilliárd forintból nem csak kátyúmentesítésre jut, húsz százalékát az autósok kapják kártérítésként. Tavaly a két-, két és fél ezer kárbejelentés harminc százalékát tartották jogosnak.

Táblával nem jelzik

Jelenleg a fővárosban kátyú miatt nem helyeztek ki úthibára figyelmeztető KRESZ-táblát, jelentette ki a reggelnek Esztergályos Károly, az FKF Rt. vezetője. Ilyen táblát csak átemenetileg és csak akkor tehetnek ki, ha az adott időszakban az adott technikai feltételekkel az úthibát nem tudják elhárítani. Ha télen mégis kihelyeznek ilyen táblákat, legkésőbb májusra visszaveszik őket, mondta lapunknak Esztergályos. Arról nem tudott pontos számot mondani, tavaly hány ilyen táblát tettek ki.

Fogadj örökbe kátyút!

Vámos Attila budapesti jogász tavaly májusban indította kátyú- örökbefogadási mozgalmát. A hozzá csatlakozók tizenkétezerötszáz forintért nevezhetnek meg egy kátyút, amit a szervezet egy útépítő cég segítségével kijavíttat. A mozgalom a főváros által alkalmazott tízezer helyett ötezer forintért intézi el egy négyzetméter kátyú eltüntetését.

Ezer kilométer

Budapest 4100 kilométeres útvonalhálózatából ezer kilométer karbantartása a fővárosra, a többi a kerületekre hárul. Az ezer kilométer útnak csak a fele a fővárosé, a többi a kerületeké. Mivel azonban tömegközlekedési járművek használják, a főváros felügyeli. Budapest forgalmának nyolcvan százaléka ezt az ezer kilométert terheli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!