Hírek

2005.01.10. 05:16

Szervkereskedők karmaiban

Legalább százezer gyermeknek tűnt el mindkét szülője a dél-ázsiai szökőár-katasztrófában – az egyik legnagyobb brit segélyszervezet szerint.

Gyulay Z.

A Save the Children nevű gyermekjótékonysági szervezet vezérigazgatója elmondta: félő, hogy a gyerekek közül több tízezer teljesen árván maradt. Mike Aaronson szerint a százezres becslés is „inkább előzetes, semmint tudományos”, de mindenképp jelzi a probléma rendkívüli nagyságát.

Az ENSZ szakosított gyermekjóléti szervezete (UNICEF) külön állásfoglalást adott ki. Most a legsürgetőbb feladatok egyike annak megakadályozása, hogy az egyedül maradt gyerekek ezrei a nemzetközi gyermekkereskedelem áldozatává váljanak. A szervezet szerint a gyermekkereskedő bandák „máris munkához láttak” a térségben – írja a The Sunday Times című brit lap.

A német Die Welt arról ír, hogy a gyermekvadászok különösen veszélyesek a Srí Lanka-i árvákra. A lázadók újoncokat keresnek csapataik számára, soraikban ugyanis nem ritka a fegyverhasználatra kényszerített kiskorú. Az indonéziai Aceh tartományban mintegy háromszáz kicsit hirdetnek rövid telefonos üzenetek formájában. A gyerekkereskedők különösen a három és tíz év közötti kisfiúkra, kislányokra szakosodtak.

Azok az elrablottak, akiket valahol örökbefogadnak, még viszonylag jól járnak, mert életben maradnak, de többnyire csak ingyen munkaerőre, rabszolgára van szükség. Sokkal veszélyesebb, ha szervkereskedők karmai közé jutnak, mert azok egy-egy létfontosságú testrészért könyörtelenül lemészárolják őket.

segélyszervezet szerint. Gyulay Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!