Hírek

2005.01.25. 06:48

Szerény postai díjemelés

Február elsejétől átlagosan 4,15 százalékkal drágulnak a postai szolgáltatások. Az elsőbbségi levelek díja, vagyis azoké, amelyek kézbesítését másnapra vállalja a posta, nem emelkedik.

Bán Károly

A postatörvény az elsőbbségi és a szabvány leveleknél is 85 százalékos teljesítési kötelezettséget ír elő. Ez azt jelenti, hogy a sürgősséggel feladott elsőbbségi leveleknél száz címzett közül 85 már másnap megkapja a levelet. A közönséges levelek is megérkeznek harmadnap. Ezeket a mutatókat azonban a jövőben túl kívánja szárnyalni a posta.

Önmaga számára is magasra tette a lécet a Magyar Posta, amikor 2005-ben célul tűzte ki, hogy az elsőbbségi levelek 95 százalékát másnap eljuttatja a címzetthez – mondta a Reggelnek Szabó Pál vezérigazgató. A szabvány levelek esetében pedig az a terv, hogy a küldemények 97 százalékát legkésőbb a harmadik napon kézbesítik. A díjemelés azonban nem ezzel, hanem a pénzromlással magyarázható. A lakosságot leginkább érintő díjak közül a szabványlevél ára 30 grammos súlyhatárig 48-ról 50 forintra emelkedik. Az 50 grammos levelek kézbesítéséért 65 forint helyett 70-et kell leszurkolni. Az elsőbbségi levelek díja viszont nem változik. Egy sürgősségi levél, amelyet nagy valószínűséggel már másnap postáznak, tarifája 40 forinttal lesz több, mint a harmadnap kézbesített közönséges levélküldeményé.

Újdonság, hogy a posta az idén bevezette a leveleknél a 750 grammos súlyhatárt, s ezzel a levélküldők a korábbi 400 forint helyett csupán 290 forintot fizetnek egy küldeményért. Ezzel nem csak a lakosság, hanem a vállalatok is jól járnak.

Az átlagosnál lényegesen nagyobb, 15 százalékot meghaladó mértékben drágulnak az ajánlott levelek és a postacsomagok díjtételei. Utóbbiaknál öt kilogrammig kilenc, 20 kilogrammig tíz százalékkal kell mélyebben zsebbe nyúlni a csomagot postán továbbítóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!