Hírek

2005.01.24. 00:00

Szabadként élt Flóra néni

Flóra néni százéves és szívesen emlékszik vissza arra, hogy fiatal házasként férjével bejárta az országot. Nyaranta az úthenger mögé épített lakókocsiban éltek.

Patay G.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Egyetlen élő gyermeke, hetvennégy éves lánya köszöntötte születésnapján
[/caption]Flóra néni legkedvesebb emléke a hajdúszoboszlói fürdő 1927-es építkezése. Élénken emlékszik vissza a pusztán magasba feltörő forró vízre. Szinte az ég sem látszott tőle. A hévízből vitt neki naponta két korsóval az építkezésen dolgozó férje. A vándoréletben ugyanis megfájdult a tunyogmatolcsi születésű Flóra néni lába. Azóta sokáig nem sajgott a lába, a fájdalom csak öregkorára tért vissza.

A 100. születésnapját ünneplő néni egyéves ifjú házasként lakott rövid ideig Hajdúszoboszlón. Hites ura ugyanis a Pesti Útfenntartó Vállalatnál volt alkalmazott úthengersofőr. Nyaranta magához vette családját, járták az országot és Európát. Összesen negyvenhárom helyen laktak Európa-szerte. Flóra néni pedig a lakókocsiban nevelte gyermekeit.

Ma a Pesti Úti Szociális Otthon lakója. Itt köszöntötte családja, az intézet igazgatója, a nővérek és a polgármester. Az ajándékok közül gyorsan előkerült egy üveg tiramisulikőr. Ezt kérte születésnapjára. A likőr biztosan elfogy, hiszen Flóra néni mindennap felhajt egy kupicát a finom italból. Számára a legörömtelibb meglepetést viszont nem ezek az ajándékok okozták. Az ünnepségre eljött egyetlen lánya is, akit kitörő örömmel fogadott, mert nem volt biztos, hogy sikerül Pestre utaznia vidéki otthonából. Flóra néni pár szót mesélt édesanyjáról is, akit nagy szeretettel emleget, mert egyedül nevelte fel őt és testvéreit. Édesapja elhagyta őket, Amerikában kereste a boldogulást.

Szepesvári Lászlóné

1905-ben született Tunyog-matolcson. Kilencen voltak testvérek. Egyetlen élő húga kilencvennyolc éves. Flóra néni 1926-ig élt

Tunyogmatolcson, majd férjhez ment. Férje a Pesti Útfenntartó Vállalatnál volt alkalmazott úthengersofőr. Két gyermekük született, ma már csak 74 éves lánya és két unokája él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!