Hírek

2005.01.20. 00:00

Nyoma veszett több kilométer zebrának

Vajta Z.

Budapest-szerte lépten-nyomon eltűnnek a zebrák, záróvonalak az utakról. A rejtélyes jelenség magyarázata egyszerű: pénzhiány. A fővárosi önkormányzat évek óta egyre kevesebbet költ az útburkolati jelek karbantartására. Tavaly már alig több mint fele jutott az előző évi pénzeknek. Így a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) is feleannyi zebrát, vonalat tudott újrafesteni.

Míg 2002-ben 360, tavaly már csak 170 milliót költöttek rá. Pedig Jenovai Zoltán főosztályvezető szerint évente 500 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy utolérjék a lemaradásokat. A háromezer gyalogátkelőhely fele forgalombiztonsági szempontból „határesetnek” számít – mondja az FKF illetékese.

A festett zebrák egy hónap alatt elkopnak. De a kockakövön még eddig sem bírják. A közműcégek egy része pedig az útfelbontás után megfeledkezik a festésről. Ha nem jut több pénz a karbantartásra, hamarosan balesetveszélyessé válik a város. Különösen jellemző mindez a Thököly útra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!