Hírek

2005.01.25. 00:00

Európa füstmentessé válik

Címkék#Vélemény

Gyulay Zoltán

A dohányzás szigorú olaszországi tilalma nyomán a kérdés az Európai Unió összes tagországában ismét napirendre került. A szabályozás ugyanis nem egyöntetű. Úttörő volt a magyar légitársaság, amikor kezdetben csak rövidebb útvonalakon, majd összes járatán beszüntette a füstölést. A nyolcvanas években hozott döntés komoly bírálatokat vont maga után. Példáját aztán világszerte követték.

Az Egyesült Államok és Kanada után Európában is mindinkább növekedik a kék füst ellenségeinek tábora. A két legfrissebb példa: Olaszország, néhány napja pedig a kanadai Québec szövetségi tartomány. A jövő hét csütörtökén rendezendő bécsi operabált pedig egyenesen dohányzásmentesnek hirdették meg. Elmondható tehát, hogy az Európai Unió tagországaiban újult erővel folytatódik a hajtóvadászat a nikotinbarátok ellen. Ez persze rossz megfogalmazás. A „hajsza” nem ellenük irányul, hanem elsősorban a nemdohányzók egészségéért. Valamint természetesen a dohányzókéért is. A füst ugyanis mindenkire egyformán ártalmas. A szakemberek pusztán azon vitatkoznak, hogy csak az első kézből füstölőket, vagy az úgynevezett másoddohányosokat fenyegeti nagyobb veszély. Egyes kimutatások szerint ez utóbbi esetben ugyanis több kátrány kerül a szervezetbe.

Olaszország - Az ellenszer: a kályha

Az Európai Unió éllovasává vált Itália. A hatályba lépést követő percben kiszabták az első bírságot is. A dohányzókat éppúgy megbüntetik, mint a bárok tulajdonosait. A szórakozóhelyek kitessékelik azokat, akik rá akarnak gyújtani, és emberies-ségből kis kályhákat állítanak fel odakint. Eddig egyetlen rendbontásról érkezett hír, Bolognából. Egy vendég pisztollyal akart engedélyt kérni a lokál tulajdonosától. A gyógyszertárakban elfogyott a lefogyást segítő tapasz.

Franciaország - Hadüzenet a dohány ellen

A párizsi egészségügyi miniszter már 2003-ban egyértelműen kijelentette: nem akar Franciaországban dohányos embert látni. A kormány dohányzásellenes kampánya újabb és újabb hullámokban újul meg. A tiltás eddig a pályaudvarok közös helyiségeitől a párizsi metróig terjedt. A vendéglátóhelyeken kötelező volt füstmentes rész kialakítása, a cigarettaárakat pedig az égbe emelték. Franciaországban évente hatvanezer halottért teszik felelőssé a füstöt.

Benelux-államok, Spanyolország, Portugália - Szigorú törvények

Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban néhány esztendeje van érvényben a dohányzás szigorú tiltása. Nem szabad rágyújtani egyetlen nyilvános helyen, közös helyiségben sem, de ritkán kell bírságot fizetnie a vétkezőnek. Spanyolországban a felnőttek több mint egyharmada nikotinista. Jövőre betiltják a dohányzást a nyilvános helyeken. Portugália már most tavasszal készül rá.

Németország - Csak önkéntes alapon

A vita a dohányzásról Németországban nem tud lendületet venni. Senki sem teszi le nyíltan a voksát sem az igenlők, sem az ellenzők tábora mellett. Az orvosok és az egészségügygyel foglalkozó politikusok kivételével a németek nem tudnak megbarátkozni a teljes tilalom gondolatával. A legkevésbé természetesen a vendéglátók. A nemdohányzók szeretnék, ha a jogaikat törvény garantálná. A hatóságok azonban nem sokat remélnek a jogi szabályozástól.

Európai Unió - Irányelvek Brüsszelből

Egy 1989-ben hozott EU-határozat értelmében a pályaudvarokon, kávézókban, éttermekben és a munkahelyeken legalább külön helyiséget kell berendezni a dohányzóknak. Az elkülönített részt úgy kell kialakítani, hogy véletlenül se kerüljön a nemdohányzók útvonalába. Szigorú előírás lépett életbe 2002 októberében: a dobozokra a dohányzás káros hatásaira felhívó feliratokat kell elhelyezni. A brüsszeli döntések minden tagországra kötelező érvényűek.

Írország, Skócia - Új barátságok

Az Ír Köztársaság volt alig egy esztendővel az első ország a világon, ahol a munkahelyeken és az összes nyilvános helyen szigorúan megtiltotta a dohányzást. A szenvedélybetegeknek tartottak kétezer étteremből és sörözőből szorultak ki. Idővel a „kizártak” között barátságok alakultak ki, s a lépcsőn hamarosan ugyanolyan kedélyes hangulat kezdett kialakulni, mint a pultnál. Ami sikerült az íreknek, nekünk is fog – mondták 2004 végén a skótok. Az edinburghi tartományi kormány ugyanilyen döntést hozott.

Magyarország - Törvény 1999 óta

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának és forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényt 1999-ben fogadta el az Országgyűlés. Ennek értelmében:

1. Nem szabad dohányozni közforgalmú intézménynek a szolgáltatást igénybevevők számára nyitva álló zárt légterű helyiségeiben; tömegközlekedési eszközön; zárt térben megtartott rendezvényen; munkahelyen, a külön jogszabályban, valamint a munkáltató rendelkezései szerint meghatározott esetekben.

2. Nem jelölhető ki dohányzóhely egészségügyi intézményekben; közoktatási intézménynek a tanulók által is használt helyiségeiben; nappali vagy bentlakásos gyermekjóléti, gyermekvédelmi, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézménynek az igénybevevők számára nyitva álló közösségi helyiségeiben; helyi közforgalomban közlekedő tömegközlekedési eszközön, helyiérdekű vasúton, valamint menetrend alapján belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszon; sportlétesítménynek a sporttevékenység végzésére szolgáló zárt légterű helyiségeiben.

3. Közforgalmú intézményben, zárt térben megtartott rendezvényen, valamint tömegközlekedési eszközön 18. életévét be nem töltött személy még a dohányzás számára kijelölt helyen sem dohányozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!