Hírek

2005.01.03. 06:42

Apacs, a legjobb futballista

Választás - Ismét Carlos Tévez Amerika első számú játékosa. Az argentin Carlos Alberto Tévezt választotta az El País az amerikai kontinens legjobb játékosának. Mellette a nemrégiben meglőtt Luis Montoya lett a legjobb edző, Ronaldinho pedig a legprímább Európában játszó.

Dénes Tamás

A montevideói napilap – 27 ország közel 400 újságírójának szavazatai alapján – 19. alkalommal választotta meg az amerikai kontinens legjobbjait. (Ebben a kategóriában csak amerikai klubban szereplő játékosokra lehetett szavazni.) Először fordult elő, hogy egy játékos ismételni tudott: a még mindig csak 21 éves Carlos Alberto Tévez, az Apacs fölényes győzelmet aratott.

Tévez nyolcévesen írta vagy inkább firkálta alá első igazolását a Buenos Aires-i All Boys csapatához. Tizenhárom évesen a Boca Juniors tagja lett, hamarosan a csodájára jártak. 1999-ben már Angliában is felfigyeltek rá, miután a Wembleyben, egy korosztályos válogatott mérkőzésen ollózásos gólt lőtt. 2001 óta játszott a Boca első csapatában, de 2003-ban futott be igazán. Libertadores-kupát nyert a Bocával, a Santos elleni döntő után őt választották a mérkőzés s egyben a torna legjobb játékosának, miután a sorozatban az aranykékek utolsó öt meccsén öt gólt szerzett. „Carlitos” 2004 nyarán ezüstérmet nyert a Copa Américán, és a Libertadores-kupában is. Athénben olimpiai bajnok és a torna gólkirálya lett. De ezekkel nem keltett akkora feltűnést, mint hogy nem Európába, hanem húszmillió dollárért a brazil Corinthianshoz igazolt a Boca Juniorsból. Így már a brazil klub tagjaként választották őt másodszor is a kontinens legjobbjának.

Neve: Carlos Tévez

Született: 1984. február 5., Buenos Aires

Klubjai: All Boys (1992–1996), Boca Juniors (1996–2004), Corinthians (2004–)

EGYÉNI sikerei: az olimpia gólkirálya (2004), Dél-Amerika legjobb játékosa (2003), a Libertadores-kupa legjobb játékosa (2003), Amerika legjobb játékosa (2003, 2004)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!