Hírek

2005.01.21. 08:03

A Ferrari beadta a derekát

Évek óta arról szólnak a hírek, hogy a nagy autógyártók – köztük a Fiat, mint a Ferrari tulajdonosa – 2007-ben kiszállnak a Forma–1-ből.

Kocsis Máté

Állítólag nem akarják meghosszabbítani a Bernie Ecclestonenal akkor lejáró szerződésüket. Éppen ezért a Ferrari bejelentése, miszerint 2012-ig meghosszabbította ezen szerződését Ecclestone-nal, mindenkit meglepetésként ért.

Az új megállapodás aláírása azt jelenti, hogy 2012-ig a maranellóiak biztosan a világbajnokság résztvevői lesznek. Halvány sejtelme sincs senkinek arról, hogy Ecclestone-nak mennyi pénzébe került rávenni a Ferrarit a szerződéshosszabbításra, az azonban biztos, hogy nagyon sokba. A Ferrari lépése rengeteg kérdést vet fel.

A csapatok többségének nem tetszik, hogy a Jean Todték kapják a legtöbb pénzt a közös kasszából, illetve hogy a világbajnok gárdának van a legnagyobb befolyása a sorozat irányítóira. A többiek vagy beletörődnek alárendeltségükbe, vagy valóban megalapítják saját sorozatukat, a GPWC-t. Előbbi mellett az szól, hogy – elvileg – a Ferrari nélkül szinte lehetetlen lenne egy sikeres sorozatot létrehozni, az elszakadás mellett viszont az szól, hogy ebben az esetben demokrácia lenne a csapatok között, nem állna a Ferrari mindenek felett.

Ráadásul a brit üzletembernek valamilyen módon meg kell hálálnia az olasz csapat hűségét. Ecclestone mindenesetre azt reméli, hogy a többi csapat is követi a Ferrari példáját, és ennek érdekében már be is jelentette, hogy azok a csapatok, melyek szerződést hosszabbítanak vele, már az elkövetkezendő három évben – vagyis az új megállapodás érvénybelépése előtt – több pénzt kapnak, mint eddig.

Kocsis Máté -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!