Hírek

2004.12.28. 06:47

Petárda szilveszter éjjelén

Mától lehet hivatalosan pirotechnikai eszközöket vásárolni. Persze mennyit ér a tiltás, ha például az EU-s határokon a lebukás minimális veszélye mellett hozhatók be bármikor a robbanószerkezetek.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="306"] A kisebb gyerekek kezébe lehetőleg még felnőtt felügyelete mellett se adjunk rakétákat és petárdákat
[/caption]Zuglóban karácsonykor is – mint egyébként az év bármely napján – tűzijátékkal és petárdázással köszöntötték az ünnepet. Pedig ezt csak az év utolsó napján, egészen pontosan szilveszter este hattól újév reggel hat óráig tehetné meg bárki hivatalos bejelentés híján. Úgy tűnik azonban, hogy a tiltás különösebben nem zavarja a kisebb-nagyobb durrogtatásra és látványra várókat. Ezt támasztja alá az a statisztika is, ami szerint a rendőrök évente mindössze 600 esetben indítottak szabálysértési eljárást illegális petárdaárusítás vagy -használat miatt. Ahogy Sas Oszkártól, a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtóügyeletesétől megtudtuk a szabálysértési bírság felső összege 50 ezer forint mind az illegális árusítás, mind a használat esetén. Ugyanez az összeg vonatkozik azokra is, akik mások testi épségét veszélyeztetik a rakétákkal.

Egy múlt évben született kormányrendelet szerint itthon csak az év utolsó három napján lehet legálisan petárdát és tűzijátékot árusítani, illetve vásárolni. Magyarországon két osztályba sorolják a pirotechnikai eszközöket az összsúlyuk alapján. A Praktiker barkácsüzletlánc 15 áruházában mától 24-féle terméket árusítanak, a legolcsóbb 99, a legdrágább 6400 forintba kerül. Ahogy Kufár Róbert szóvivőtől megtudtuk, az eszközöket az áruházak parkolójában, telepített konténerből árusítják, előírás ugyanis, hogy ezeket a tűz- és robbanásveszélyes termékeket az üzleteken kívül, elkülönítetten kínálhatják. Tavaly a Praktikerekben 800 kilogramm petárdát adtak el. Jó tudni, hogy a szilveszterkor el nem durrogtatott eszközöket az árusítók kötelesek visszavenni január 6-ig.

Árak a Praktikerben

30–50 darabos méhecskék, pillangók: 200–300 Ft

50 darabos petárda: 960

Csomag (méhecskék, pillangók, petárdák): 1200

15 darabos rakétakészlet tűzijátékhoz: 6400

(Forrás: Reggel-gyűjtés)

Gyárak repültek az idén a levegőbe

Ha valami felrobbanhat, az fel is fog robbanni. A Murphy törvényeire képzett igazságot hazánkban legutóbb a törökbálinti petárdagyár felrobbanása bizonyította. A több tíztonnányi eszköz felrobbanása három ember halálát okozta, tíz épület lakhatatlanná vált, 40 ingatlanban keletkeztek jelentős károk, a kárfelmérők összesen 120 címen jártak.

Nyugtatót adjunk a kutyáknak éjszakára

Jószerivel reménytelen megvédeni a házi kedvenceket, elsősorban a kutyákat a felelőtlen petárdázóktól – mondta Sólyom Ferenc állatorvos. Annyiban lehet elébe menni a sokkhatásnak, hogy szilveszterkor nyugtatópasztát vagy -tablettát adunk a kutyának, melynek hatóideje 24 óra. Az is részbeni megoldás lehet, hogy a kertben élő kutyákat ilyenkor beengedjük a házba. Az állatorvos talákozott már olyan esettel, hogy a robbanások miatt epilepsziás rohamot kapott kutyát el kellett altatni.

Nem gyerekjáték!

A kirepülő rakéták óránként 200 kilométer feletti sebességet is elérnek, súlyos töréseket, zúzódásokat, égési sérüléseket okozhatnak annak, akit eltalálnak. A durranások nyomán pedig maradandó halláskárosodást szenvedhetnek a robbanás közvetlen környezetében tartózkodók. Különösen veszélyesek lehetnek az Ázsiából származó termékek.

Pirotechnikai termékek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!