Hírek

2004.12.18. 00:00

Pénzforgató: az OTP Bank Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

BAMA

Szűcs Gábor, az OTP vezető tanácsadója: Az állampapírpiacon folytatódott a hozamcsökkenés: a hozamok összességében 22-35 bázisponttal mérséklődtek az egy héttel korábbi szinthez képest. Ez pozitív hatással volt az állampapír-portfólió elsősorban hoszszabb futamidejű elemeire (MÁK 2007/D, MÁK 2009/C), hiszen hozamcsökkenés esetén ezen papírok árfolyama jobban emelkedik, mint egy rövid futamidejűé. A hozammérséklődés mögött elsősorban a szerdán nyilvánosságra hozott novemberi kedvező inflációs adat húzódik meg. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint novemberben a fogyasztói árindex éves szinten 5,8%-kal emelkedett, ami kedvezőbb az elemzők által vártnál, amihez az olajárak elmúlt időszakban tapasztalt csökkenésén túlmenően az erős forint is hozzájárult. A jegybank monetáris tanácsának hétfői ülésén valószínűleg az alapkamat 50 bázispontos csökkentése mellett döntenek. A jövő év első hónapjaiban várhatóan 5% alá csökkenő infláció a jegybankot is az alapkamat további mérséklésére fogja ösztönözni. A kedvező inflációs adat és a magyar állampapírok iránti növekvő kereslet hatására a forint is közel 1%-ot tudott erősödni a héten.

A múlt heti enyhe csökkenés után jelentős, 4,07%-os emelkedéssel fejezte be a hetet a BUX. Ez elsősorban az OTP, a Mol és a Matáv vezérletével ment végbe. A bankpapír emelkedésében szerepet játszhatott a Moody’s bejelentése is, melyben a magyar bankszektort a régió egyik legfejlettebbikének minősítette. Mollal kapcsolatos hír, hogy várhatóan a jövő héttől már a varsói tőzsdén is foroghatnak a társaság papírjai, mely a magas részvényhányaddal rendelkező lengyel nyugdíjalapok részéről támaszthat nagyobb keresletet az olajipari cég részvényei iránt.

A Matáv bejelentette, hogy átalakul a csoport szervezete, melynek hatására 40%-kal csökken a szervezeti egységek száma. A befektetők ezt a hatékonyság javítása érdekében tett lépésnek minősítették, így a távközlési papír is felfelé indult.

szótár

MÁK 2007/D, illetve 2009/C: 2007-ben, illetve 2009-ben lejáró Magyar Államkötvény.

50 bázispont: 0,5 százalékpont. Ha például a kamat 10 százalékról 9,5-re csökken.

Portfólió: olyan „kosár”, amely az egyes befektetők által vásárolt befektetési eszközökből áll.

Fogyasztói árindex: az infláció mérőszáma (árindex alatt egy időszak alatti változást értünk). A fogyasztói kosarat alkotó termékek, szolgáltatások egyedi árindexeinek súlyozott átlaga.

Monetáris Tanács: A jegybank operatív döntéshozó szerve.

Moody’s: Nemzetközi Hitelminősítő Intézet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!