Hírek

2004.12.28. 00:00

Menekülnek a szökőár elől

Huszonnégyezer fölé emelkedett a vasárnapi földrengést követő szökőár áldozatainak száma Dél-, Délkelet-Ázsia országaiban, valamint Afrika keleti partvidékén.

Gyulay Zoltán

A Szumátra partjainál vasárnap történt, hatalmas szökőárt kiváltó földrengés mintegy harminc méterrel tolta el délnyugati irányba a hatalmas indonéz szigetet – írja a Los Angeles Times. A földrengés erősségét közben 8,9-ről hivatalosan 9-re emelték. Emberéletben a legnagyobb veszteséget Srí Lankán könyvelték el, legalább 12029 halottal. Indiában legalább 6597 a halottak száma. Indonéziában 4725, Thaiföldön legalább 1157 halálos áldozatról számolnak be. Thaiföldön az áldozatok egyharmada külföldi turista.

Az utazási irodák hétfőn megkezdték turistáik hazaszállítását a térségből. Az Ázsiából érkező első járatok több száz sokkos állapotban lévő utassal megérkeztek Németországba, Franciaországba és Svájcba. Budapestre a Maldív-szigetekről 65 kimenekített turista érkezett, köztük nyolc magyar, a többiek svájciak.

Magyarország egészségügyi csoporttal, gyógyszereket, kötszereket tartalmazó csomaggal segíti a természeti katasztrófa áldozatait – közölte Vizi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője. A Külügyminisztérium hétfő este az alábbi közleményt adta ki: „A thaiföldi Phuketet is sújtó természeti katasztrófának egy súlyos és egy könnyű magyar sérültje van. A súlyos sérült állampolgár hozzátartozóival a bangkoki magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!