Hírek

2004.12.23. 00:00

Elemzőprogramot loptak el

Egy amerikai számítógépes szuper-elemzőprogramot vittek el szerverkulccsal, hordozható számítógéppel és a móri híváslisták elemzésével együtt.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Csengery utcában a kamerákat a parkoló autókra állították, így a felvételeken nincsenek rajta a betörők, akikről semmit nem lehet tudni
[/caption]Még folyik az ügyészségi nyomozói vizsgálat az ellen a rendőrtiszt ellen, akit gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel gyanúsítanak. A tiszt vezeti azt az elemzőcsoportot, amely a móri ügy vádemelése után öt nappal, idén május 25-én kapta a feladatot, hogy elemezze a Móron és térségében 2002. május 9-én 11–13 óra között lebonyolított valamennyi telefonhívás listáját.
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) akkor még Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága Aradi utcai épületébe június 26-án éjjel valakik betörtek. A Csengery utca felől mentek be az oktatási kabinetbe. A rendőrség vezetői eleinte egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a zsákmányról. Mára már elismerték, hogy eltűnt egy hordozható számítógép és egy monitor. Arról viszont hallani sem akarnak, hogy a laptopon egy amerikai elemzőprogram volt. Ezzel a programmal elemezték a móri híváslistákat, és az eredmény szintén rajta volt a gépen. Az elemzőprogram kereskedelme korlátozott. Csak költségvetési szervek számára adják el az amerikaiak 1 millió 700 ezer forintért.
Az Analist’s Notebook nevű elemzőprogramot egy a hálózati csatlakozó és a laptop közé beiktatott csatlakozó tartalmazza. Kapacitása százezer adat másodpercenként. A számítógép teljesítményétől függ csak a munka gyorsasága.

A rendőrség ködösített az ügyben

A betörést kommentáló rendőri vezetők júniusban cáfolták, hogy a hordozható számítógépen a móri ügy aktái lettek volna. Meg is magyarázták, hogy a nyomozást lezárták, az iratokat az ügyészségen, illetve irattárban helyezték el. A gond csak az volt, hogy a móri aktákról mindössze egy lap írt. Egy másik már akkor a telefonhívás-listák utólagos elemzéséről-értékeléséről számolt be. Ezt viszont azóta sem cáfolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!