Hírek

2004.12.29. 00:00

Az újabb szökőár Amerikát fenyegeti

A délkelet-ázsiai katasztrófa mögött a föld lemezeinek folyamatos mozgása áll. Ezek összeütköznek, darabokat törnek le egymásból. A kialakuló feszültségi erő rengések formájában oldódik ki, és ha ez tenger alatt történik, pusztító szökőár támad.

Matula J. – Tornai Sz.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Asszonyok siratják a földrengés és szökőár áldozatait az indiai Cuddaloréban (Madrastól 185 kilométerre)
[/caption]A tengerfenék- és földrengések sajnos meglehetősen gyakoriak. Naponta nyolcezerszer, átlagban 10,8 másodpercenként reng a föld. Évente körülbelül nyolcvan olyan földrengés észlelhető, amelyek komolyabb következményekkel járnak.
A földrészek évmilliárdok óta mozognak, hatalmas lemezekként úszkálnak a belül fortyogó magma felszínén. Ez önmagában nem lenne baj, de a lemezek időnként egymásnak ütköznek, és darabokat törnek, morzsolnak le egymásból.
A délkelet-ázsiai katasztrófa alkalmával ez a jelenség játszódott le. A kis indiai földlemez nekiütközött a nagy eurázsiai lemeznek. Ettől óriási energiák szabadultak fel. Ezek az energiák löktél fel a tengervizet, és indították el óránként csaknem ötszáz kilométeres sebességgel a part felé száguldó hullámokat.
A Richter-skála a rengés energiáját mutatja. A mostani 9-es fokozatú rengés ahhoz hasonlítható, mintha a tengerben tízmil-
liárd tonna TNT-t robbantottak volna fel, vagy egy ötszáz méter átmérőjű meteor csapódott volna be. Ilyen erősségű földrengésre az utóbbi negyven évben nem volt példa az egész világon.
Az a fajta szökőár (japánul cunami), amilyet a mostani földrengés váltott ki, nem ritka a Csendes-óceán térségében. Bár ritka, hogy mint most, a hullámok egészen Kelet-Afrika part-
jaiig terjedjenek. A kilencvenes években például Pápua Új-Guineában, Peruban és Japánban összesen több mint négyezer ember vesztette életét szökőárak következtében. Amerikai kutatók úgy vélik, a legközelebbi szökőár Észak-Amerika partjainál fog kialakulni, és elérheti akár a 25 méteres magasságot is.
Az ember máig nem képes a földrengések pontos előrejelzé-sére, pedig az állatok a kisebb rezgéseket is észlelik. Az ameri-kai tudósok valószínűségszámí-tásai szerint főleg Tokió és San Francisco van veszélyben.
A Föld törésvonalai a legtöbb helyen a partok mentén húzódnak. És abban is kár reménykedni, hogy a földgolyó egyhamar megnyugszik.
A tudósok szerint még 250 millió évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a földfelszín egyetlen óriás szárazfölddé szilárduljon.

Nő az áldozatok száma

Hivatalos adatok szerint az áldozatok száma megközelíti

a harmincezret. De az adatok óránként emelkednek, és lap-zártakor több mint ötvenkilencezer halottról beszélnek. Több tízezer embert nyilvánítottak eltűntnek. Az indonéz alelnök azt nyilatkozta, hogy csak Szumátra szigetén huszonöt-ezer áldozata van a vasárnapi természeti csapásnak. Indiában ötezren hunytak el.

Átrajzolt Ázsia-térkép

A délkelet-ázsiai földrengés olyan erejű volt, hogy megingathatta a Földet keringési pályáján, és apró szigeteket is eltolt. Az indonéziai Szumátra szigetétől délnyugatra fekvő kisebb szigetek akár húsz méterrel is arrébb kerülhettek. Szumátra északi csücske harminchat méterrel csúszott el délnyugati irányban. Emiatt szükségessé válhat Ázsia térképének átrajzolása – állítják a tudósok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!