Hírek

2004.12.29. 00:00

Adolf Hitler ismét divatba jön

Németországban egyre több tabu dől le a második világháború eseményeivel kapcsolatban.

Gyulay Zoltán

A szellemet az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass szabadította ki a palackból. Három esztendeje megírta a Rákmenetben című regényét, amelyben a maga sajátos eszközeivel a háború végén Kelet-Poroszországból menekülő civilek tragédiáját örökítette meg. A háború óta ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan beszélni lehetett a Wilhelm Gustloff nevű német hajó elsüllyesztéséről, fedélzetén mintegy kilencezer utassal.

Azóta az Adolf Hitlerrel kapcsolatos témák is mind színesebbek. A minap arról cikkeztek a német lapok, hogy a Führer adócsaló volt. Az ősszel mutatták a német mozik a Hitler életének utolsó, bunkerban töltött napjairól készült filmet. Egyre több „pikáns” részlet derül ki róla: az általa elképzelt „csodafegyver” mibenlétéről, restaurált étkezőkocsijának múzeumba kerüléséről. Március végén zár be Lipcsében a Képek és hatalom a 20. században című kiállítás, amelyen Hitlerről készült „hivatalos” propagandafestmények is láthatók.

Berchtesgaden fölött, az Ober-salzbergen állt Hitler kedvenc főhadiszállása, a Sasfészek. Az egyik jónevű nemzetközi lánc márciusban nyitja meg itt ötcsillagos szállodáját. Természetesen nyitott és zárt medencékkel, szanuával, mindennel, ami a fényűzés kelléktárába tartozik. A szobaárak 270 eurónál, vagyis 66 ezer forint fölött kezdődnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!