Hírek

2004.12.02. 00:34

A család három nemzedéke őrzi a város hídjait

Gyönyörű kilátás nyílik Fazekas János hídmester lakásából. A Lánchíd vigyázója a Várhegy alatti alagútba épített otthonából figyelheti Clark Ádám alkotását.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="288"] Az alagút két oldalán lévő ablakok mögött van az otthona
[/caption]A család immáron három nemzedék óta őrzi Budapest egy-egy hídjának biztonságát. – Nagyapám hidász volt a második világháborúban – meséli Fazekas János (42). – A háború után pontonhidak felépítésén dolgozott, majd a Margit híd mestere lett. Édesapám követte példáját. Negyven évvel ezelőtt került a Lánchídhoz. Nap mint nap figyelte, nincs-e valahol repedés, égnek-e a hajókat figyelmeztető lámpák. Ha a folyó vízszintje megemelkedett, a lánckamra szivattyúit is ellenőriznie kellett.
Csodálattal hallgatta, milyen szeretettel beszél a négy kőoroszlán őrizte építményről.
A meghatározó élmények hatására 1985-ben már ő is hídmesterként sétálhatott a Szabadság hídon.
Az ifjú Fazekas azonban másfelé is kacsingatott. Kiemelkedő rajzkészségének köszönhetően, egyre több munkát vállalt a Pannónia Filmstúdióban.
Emiatt 1993-ban a hídmesteri pályát is elhagyta. Életében azonban egy nem várt fordulat következett be. Édesapja idén augusztusban elhunyt.
– Mélyen érintett az elvesztése – mondja Fazekas. – Egy belső hang azt súgta, folytatnom kell. Lelke mélyén mindig azt kívánta, hogy halála után én vegyem át a munkáját.  Halálos betegen, utolsó erejét összeszedve kijárta, hogy újra hídmester lehessek. Ő és a Lánchíd számomra egy.
– Most, hogy itt dolgozom, mindig vele lehetek – mondta a híd vigyázója.

Otthon és iroda a Várhegy alatti alagútban

A Lánchíd mesterének szolgálati lakása és irodája a Várhegy alatti alagútban van. Az alagút négy évvel a Lánchíd megépítése után, Clark Ádám tervei alapján készült el 1857-ben. A kétszobás lakás falait akkor építették a belsejébe. Kezdetben itt szedték az alagútpénzt.

A háborút követően azonban már csak a mindenkori hídmester székelt itt. Fazekas János ebben a lakásban nőtt fel. Édesapja negyven éven keresztül lakott vastag falai között.

A hangulatos otthon jelenleg üresen áll. Miután idén nyáron az összes bádogot ellopták az alagút tetejéről, teljesen beázott.

Szemközt a lakással található a hídmesteri iroda. Az egyszobás helyiségben van az alagút szellőztetésének irányítóberendezése is. Fazekas Jánosnak így nemcsak a hídra, hanem a háromszázötven méter hosszú alagútra is figyelnie kell.

Válogatott sportolók a családban

A családi hagyományt Fazekas János mellett nagybátyja is ápolja. Fazekas Imre (60) a Margit hídra vigyáz. A családban akadnak sportolók is. János két húga, Marcsi (27) és Györgyi (40) sok örömet szerzett a magyar sportrajongóknak. A két pingpongklasszis több országos bajnoki és egy-egy Európa-bajnoki címmel is rendelkezik. Fazekas Marcsi a Statisztika válogatott játékosaként az athéni olimpián is kint járt. A játékoktól az ezüstérmet szerzett koreai lány búcsúztatta. Marcsi jelenleg 8. az európai ranglistán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!