Hírek

2004.11.24. 00:54

Törvény kell a madarakért

Parlagi sasok, vörös vércsék, sólymok és gólyák százai pusztulnak el a középfeszültségű vezetékeken minden évben. Az állatvédők törvényben köteleznék az áramszolgáltatókat madárbarát oszlopok telepítésére.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="149"] Számos madár életét megmentheti az oszlopra felszerelt burkolat
[/caption]Több tízezer madár veszíti életét évente áramütés miatt. A középfeszültségű elektromos szabad vezetékeken megpihenő szárnyasok védtelenek a halálos feszültséggel szemben. A legveszélyesebb térségek a gazdag élővilágú sík vidéki területeken, elsősorban az Alföldön vannak.

Heves megyében sok madár pusztul el. A Magyar Madártani Egyesület felmérésekor előfordult, hogy egy oszlopnál 11 vörösvércse-tetemet is találtak. Pest megyében 10 vezetékszakaszt vizsgáltak az önkéntes madárbarátok. Ott egy gólyával, öt varjúval, négy szarkával, két vércsével, egy karvallyal és egy egerészölyvvel végzett az áram. Egy gólya eszmei értéke 100, a vörös vércséé és a karvalyé 50 ezer forint.

Magyarországon 650 ezer középfeszültségű oszlop van, egyharmaduk végzetes fenyegetést jelent a madaraknak. – Pedig egyszerű szigetelőpapuccsal ártalmatlanítani lehet a vezetékeket! – hangsúlyozza Demeter Iván, az egyesület ragadozóvédelmi szakembere. – Már több mint 30 ezer oszlopot szigeteltünk, de a neheze még hátravan.

Az áramszolgáltatóknak is jelentős kárt okoznak a madarak által előidézett áramkimaradások. Mégis leggyakrabban csak akkor történik meg az oszlopok szigetelése, ha a társaságok teljesen lecserélnek egy oszlopsort. – Ezért szükséges a törvényi szabályozás! – mondta a szakember.

Németországban és Szlovákiában már megszületett a jogszabály a szárnyasok védelmére. Magyarországon még tervezet sincs. Az állatvédők egyeztetni szeretnének a gazdasági és a környezetvédelmi minisztériummal, hogy végre történjen előremozdulás az ügyben.

Állatbarát szigetelés

Ha az oszlopra ülő madár két középfeszültségű vezetéket vagy egy vezetéket és egy földelt oszlopelemet egyszerre megérint, azonnal elpusztul. Így végzetes lehet az is, ha a madár a keresztkaron ülve csőrével vagy szárnyával hozzáér a vezetékhez. Az oszlopra szerelt szigetelőpapucs segítségével meg lehet akadályozni, hogy megüsse az áram a madarakat. Külföldi szaklapok szerint ezeknek az oszlopoknak olcsóbb a fenntartása és kevésbé sérülékenyek.

Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!