Hírek

2004.11.25. 00:30

Székelyföldi táblabújócska

Az RMDSZ Kovászna megyei képviselő- és szenátorjelöltjei a kőkösi megyehatárnál felállították a Székelyföld határát jelző táblát. A rendőrség a táblát rövid időn belül eltávolította.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="266"] A máréfalvi portákat is mindenütt díszes faragású székely kapu határolja.
[/caption]A Székelyföld határát jelző tábla felállításával Antal Árpád képviselőjelölt szerint üzenni szeretnék, hogy az RMDSZ nem csak kampányszlogenként használja az autonómia kifejezést – írja a Szabadság című, Kolozsváron megjelenő napilap. A szövetség határozottan harcolni fog Székelyföld autonómiájáért. Antal Árpád hozzátette, az elsőt követően hasonló táblák fogják jelezni Székelyföld határát Sepsiillyefalván és Ojtozban is.
A Kovászna megyei RMDSZ képviselőit rendőrök várták a helyszínen, ahol egy buldózer állt a megyehatárt jelző székely kapu előtt. A szövetség megyei szervezetének vezetői a buldózer és a székely kapu közti néhány centiméteres távolságot kihasználva helyezték el a háromnyelvű Székelyföld névtáblát.
Tamás Sándor parlamenti képviselő elmondta, hogy a névtábla elhelyezése az első lépés az autonómia felé. A következő években törvénytervezetet dolgoznak ki a fejlesztési régiók átszervezéséről. Székelyföld önálló régióként szerepel majd a tervezetben. Más etnikai, néprajzi térségek is léteznek Romániában, mint például a Barcaság vagy Avasföld.
Az egyetlen probléma tehát az, hogy bizonyos politikusok, akik a nacionalizmusból élnek, politikai tőkét kovácsolnak belőle. Ez csak egy etnikai, néprajzi jellegű névtábla, amely jelzi Székelyföld határát – mondta Tamás.
A rendőrség néhány perc múlva eltávolította a háromnyelvű Székelyföld táblát. Horia Grama Kovászna megyei prefektus azt nyilatkozta, hogy a rendőrség pusztán közbelépett egy illegális tevékenység miatt. – A névtábla eltávolítása törvényes, mivel bizonyítékként szolgál a rendőrségi vizsgálatban – szögezte le a prefektus.

A faragott kapuk faluja

A Székelyföld Erdély legjelentősebb magyarok lakta vidéke,

a területen mintegy hétszázezer székely él. Máréfalva székely kapuiról nevezetes. A faluban mintegy száz található belőle. A hagyományos székely kapu állításának belső igénye ma is él. A legrégebbi kapu a római katolikus plébánia előtt található, 1858-ban készült

a közösség költségén.

Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!