Hírek

2004.12.01. 00:26

Kibékültek az Akna utcai ellenfelek

Hétfőn reggel hajnali négy órakor biztonsági őrök jelentek meg Kőbányán, az Aknai utcai 1-es számú agyagbányatelken. A szolgálatban lévő őröket eltávolították, a területet elfoglalták.

Farkas M. – Izing A.

[caption id="" align="alignleft" width="124"] Dluhopolszky László rajza
[/caption]A BRFK önbíráskodás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A Jász Gold Kft. hatósági végzések alapján mindennemű feltöltést leállított a területen.

A hétfő hajnalban fellépő Inter-Euro Security emberei a Jász Gold Kft. megrendelésére érkeztek a helyszínre. Egy ember könnyebben megsérült, áll a rendőrségi közleményben, mert elsodorta egy lakókocsi. Munkatársunk a helyszínen megtudta, hogy a két biztonsági cég teljes a béke tartalmú, közös közleményt készül kiadni.

Az egyik szolgálat tagja kihívta a másikét, és megmutatták, mennyire jóban vannak egymással. Veres István, a Citadella Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója meghatalmazott ügyintézőként járt el az Akna utcai tájrendezési ügyekben. Mint mondta, kizárólag agyagot és termőföldet hordtak be a terület feltöltésére.

A helyszínen nem kaptunk engedélyt, hogy a belső részeken fényképezhessünk. Veres azt üzente: nincs ügy. Kívül Veres emberei, belül az Inter-Euro őriz. A terület értékes, különböző jogai évek óta viták tárgyát képezik. Most az a probléma, hogy Veres cége a környezetvédelmi hatóság tiltása ellenére engedély nélkül végzi a szemétlerakást.

Ezt akadályozta meg az új biztonsági cég, amikor átvette a terület őrzését. A bányatelken egy kőbányai testületi képviselőnek is voltak érdekeltségei. Őt viszont sem a Reggel, sem a pártja, sem a kerület sajtóosztálya nem tudta lapzártáig elérni, nem veszi fel a telefonját.

A cikkünkben szereplő Aknai utcai 1-es számú agyagbánya-telektől elvonatkoztatva, forrásaink szerint a lehető legjobb üzlet bányagödröt venni. Az engedélyt „inert” hulladék lerakására érdemes kérni. Az inert a gyakorlatban építési törmeléket jelent, olyan anyagot, amelynek lerakása nem hordoz környezetvédelmi következményeket.

Hallgat a mély

Környezetvédők szerint az „inert” hulladék ezer fölötti köbméterszámban nem is létezik. Ha a téglatörmelék közé azbeszt keveredik, máris nem inert a sitt. Nehezen ellenőrizhető, mit rejt egy sittgödör mélye. A bevitt mennyiség tömegének mérése és összetételének ellenőrzése szakértők szerint nem kielégítő. Ezért kevesebb engedélyt kellene kiadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!