Hírek

2004.11.08. 01:11

Ifjú hölgyek férfias pályán

Egy közlekedési járőr, egy nyomozó és egy vizsgáló vall pályáról, hivatásról, nőiességről egy férfias szakmában. Mindhárman Budapesten dolgoznak.

Rados Virág

– Mivel nő vagyok, igencsak meg kell dolgoznom az elismerésért. Kozma Judit (26) rendőr főtörzsőrmester mosolyog. Nem bánja, hogy nehéz dolga van. – Imádok forgalmat irányítani – mondja. – Jó érzés, hogy én teremtek rendet. Édesanyja is közlekedési járőr volt. Náluk, Kisvárdán nagy a rendőr becsülete, a fővárosban nem mindig van így. – Egyszer megindult felém a szabálysértő, egy nagydarab férfi. Higgadt maradtam. Kértem, ha már az egyenruhát nem tiszteli, legalább arra gondoljon, hogy nő vagyok. Végül nem bántott. Judit menyasszony, vőlegénye politikus. Kölcsönösen büszkék egymásra.

A siker érdekében gyakran veti be a női fifikát Katona Anett (25) rendőr főhadnagy is. Ő gazdaságvédelmi nyomozó. – Kedvességgel, mosollyal sok mindent elérhetsz – villan a szeme pajkosan. – A gyanúsított ellazul, én meg előjövök azzal, amit tudok. A múltkor egy harminc körüli férfi egyre sűrűbben pislogott, majd sírva fakadt. Mindent bevallott. Anett szakterülete a szerzői jogokkal való visszaélés az interneten. Néha elszomorodik. – Megindít, ha az elkövető nem valami velejéig romlott bűnöző, hanem egy megtévedt kiskamasz. A srácok gyakran feltesznek a net-re DVD-ket, és pénzt kérnek a jelszóért. Csak így tudják ide-oda meghívni a lányokat, akiknek udvarolnak. Nehéz pillanatokban a párja segít neki, aki szintén gazdaság-védelmi nyomozó.
– Kíváncsi ember vagyok – mondja Anett. – Szeretek fényt deríteni a titkokra. Erre a pályára születtem.

Forró Henriett (31) rendőr százados, vizsgálótiszt körül csak úgy sistereg a levegő. Hosszú haját hátradobja, mozgékony, szép arca hol derűs, hol elgondolkodó. – Térdig gázolok a mocsokban – mondja. – Itt férfiasítanod kell magad. Nincs nyávogás, érzelmi kilengés. Ehhez a munkához hidegvér kell. Henriett harcos alkat. Már  egészen fiatalon, a katolikus gimnáziumban kitűnt önfejűségével, erős akaratával. Nyomozó férje gyakran inti: lassabban. – Lázadó, útkereső ember vagyok – mondja. – Hogy miért fogadnak el mégis? Mert hiszek abban, amit csinálok.

Ma ezer hivatásos rendőrnő van Budapesten

Bűnügy: 350 fő

Közrendvédelem: 300 fő

Közlekedésrendészet: 40 fő

Igazgatásrendészet: 40 fő

Egyéb: 300 fő

FORRÁS: BRFK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!