Hírek

2004.11.10. 01:58

Együtt olcsóbb lehet az áram

BAMA

– Amennyiben sikerülne túllépni az évi 6,5 gigawattos (GW) áramfogyasztást, tíz százalékot tudnánk spórolni a számlán – mereng Szabó Lajos Mátyás. Rákosszentmihály polgármestere hozzáteszi, a kerület önkormányzati tulajdonú intézményeinek együttes felhasználása idén várhatóan 2,3 GW lesz.

A bűvös határt tehát csak öszszefogással lehetne túllépni. Ennek módjairól tájékozódott múlt hét végén a tizenegy tagot tömörítő Külső Kerületek Szövetsége (KKSZ). A példát egy nyolcvanegy tagot számláló francia önkormányzati cég adhatja.

– A gall sógorok vállalkozása 1924-ben alakult, és azóta virágzik – avat be a részletekbe a polgármester. A SIPPEREC névre hallgató szerveződés az elektronikai hálózatokat és a kommunikációs infrastruktúrát üzemelteti. Elnöke jelenleg Jacques Poulet, St. Denis polgármestere. Franciaországban a közös cél, azaz az olcsóbb működés lehetősége a legváltozatosabb politikai irányítású településeket hozta közös nevezőre. A KKSZ most egy tanulmányt készít, miként lehetne e példát a magyar viszonyokra alkalmazni. Az idei vezető első lépés a kerületek között feszülő ellentétek leküzdése.

Közösen könnyebb

A magyar energiatörvény egyik passzusa szerint 6,5 GW-os fogyasztás felett tíz százalék kedvezmény jár. Ez forintosítva, egy nagy ívű öszszefogás esetén, súlyos százmilliókat jelenthet. Épülhetnének belőlük utak, járdák, javulhatna a közbiztonság, és talán iskolákat sem kellene bezárni. A KKSZ reményei szerint egy hónapon belül megtalálják az együttműködés jogi lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!