Hírek

2004.11.12. 07:32

Azok a csodálatos asszonyok

Az Oscar-díjas Szabó István Csodálatos Júlia című filmjét tegnap mutatták be az Uránia Nemzeti Fimszínházban.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Julia Lambert (Annette Bening) és Michael Gosselyn (Jeremy Irons), a film egymást kínzó és imádó színészházaspárja
[/caption]A film egy kitűnő színésznőről szól. Julia negyvenes évei közepén küzd az öregedéssel, a társadalmi elvárások béklyóival. Belép az életébe a fiatal férfi, ám ez a kapcsolat  halálra van ítélve.

Az asszony mégis győztesen kerül ki a válságból, mivel tehetsége mindenen átsegíti.

Vígjátékot látunk, ám a csillogó felszínen egyre több a hajszálrepedés, a szereplők egymás után szabadulnak meg álarcaiktól. Bening sminkjét elmossák a könnyei, vállalja és megmutatja igazi, esendő arcát. Szabó István (66) a könnyed komédiát fanyar ízekkel fűszerezi.

Az asszonyok szerepe kitüntetetten fontos Szabó István életében. Csak nők nevelték hatéves korától a felnőtté válásáig.

– Amit tanultam, tőlük tanultam. A férfiak macsó férfiúi felsőbbrendűségét világéletemben szórakoztatónak találtam – mosolyodik el.
A filmbeli ábrázolástól távol áll mindenfajta fölösleges ünnepélyesség: vígjáték a javából. De kegyetlenül őszinte a kamera, hosszan elidőzik az arcokon. Olyan emberekről szól, akiknek hivatása az érzelmek mutogatása: színházban és színészek között játszódik.
– Engem a tehetséges emberek izgatnak – vallja a rendező.
– Ez a műve nem annyira politikus, mint a Mephisto alkotójától megszoktuk  – kockáztatom meg.
– Mélyen politikus ez a „politikahiány” – mondja  Szabó István. A történet ugyanabban a korban játszódik, mint a Mephisto. Anglia abban a meggyőződésben élt, hogy az a keskeny csatorna elválasztja Európa többi részétől. Rá kellett döbbenniük, mit sem ér a papír, amelyet Hitler aláírt.
A Csodálatos Júlia közép-európai film a gyönyörű angol ruhák és díszletek dacára.
– A vígjátékot ugyanolyan komolyan vettem, mint bármelyik más filmemet. A szereplők is élték a szerepüket. Mi védői vagyunk egy-egy figurának, nem vádlói vagy bírái. Az a feladatunk, hogy a nézővel megszerettessük a szereplőket.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Anette Bening
[/caption]

Szabó István

Budapest, 1938. február 18.

1961: rendeződiploma

1985-től egyetemi tanár a színiakadémián

Díjak: számtalan fesztivál-fődíj, Kossuth-díj (1975), Oscar-díj (Mephisto, 1982), Európai Filmdíj (1999)

Filmek: Te, Álmodozások kora, Mephisto, Redl ezredes, A napfény íze, Szembesítés

A főszereplő: Annette Bening (46)

„Amikor megkaptam a forgatókönyvet, az első kérdésem az volt: ki a rendező? Amikor megtudtam, habozás nélkül igent mondtam. Majd rögtön elkapott a félelem. Eszembe jutott, nem szeretném magam ennyire leleplezni. De ez a mi munkánk. Legbelül minden színész várja ezt a pillanatot, vágyik rá. Nekem most megadatott.

A producer: Robert Lantos (55)

„Önző vagyok, ha filmet forgatok. Az kell, hogy nagyon szeressem. Ez a forgatókönyv véletlenül hullott az ölembe. Az írója mutatta meg. Egyhuzamban elolvastam, és az első pillanattól végig mosolyogtam. Csak így érdemes filmet csinálni: először engem csábítson el, hogy én is elcsábíthassam a nézőt.

Az operatőr: Koltai Lajos (58)

„Huszonöt éve dolgozunk együtt Szabó Istvánnal. Meg sem tudom mondani, hány filmet forgattunk. Érdekes olyan témákat újra körüljárni, amelyeket már megfogalmaztunk egyszer. Már forgattunk olyan filmet, amelynek a központjában egy színész és a színház áll, de az máshol, más országban játszódott.

Parcsami Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!