Hírek

2004.11.27. 07:46

Amerikaiak tették naggyá

Nagy vándor a motokrossz: Európában született, de Amerikában lett milliók kedvence. Tízezrek tombolnak a versenyeken.

Hegyi Á.

A II. világháborút követően újjá kellett éleszteni a korábban remekül működő motorsportot. Amerikában ekkor csak az aszfaltos pályákon rendezett versenyek voltak divatban, Európában azonban ekkoriban rendezték az első motokrosszversenyeket. Épített földpályán, hatalmas ugratók között száguldoztak és röpködtek a motorosok, rendszerint ott, ahol fel tudták építeni a szükséges elemeket. 1957-ben már csapat-világbajnokságot is rendeztek, persze az európai hegemónia jegyében. A legjobb óvilági motorosok a 60-as években rándultak át első ízben az Újvilágba, hogy átadják tudásukat az ottaniaknak. Ez olyan jól sikerült, hogy két évtizeddel később a motokrosszt már amerikai sportágként tartották számon. És nem csak remek versenyzőik miatt! Az amcsik hozzáadták azt, amit tényleg ők tudnak a legjobban a világon: a show-t. A rendezvényeket nagy városokba, nagy közönség elé vitték, pl. Los Angeles-i Coliseumba, az amerikai foci bajnokság döntőjére. A Superbowl és a motokrossz keresztezéséből megszületett a világ legnézettebb motoros sorozata, a Supermoto-bajnokság.
Amerikában azóta is maradtak a jól bevált stadionos módszernél. A nézőknek nem kell elhagyniuk a várost, ráadásul rengeteg hely van egy-egy fociszentélyben: kb. 60-80 ezer. Európában minden kisebb, így itt teremben is rendeznek versenyeket, föld- vagy faborításon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!