Hírek

2004.10.26. 06:08

Heves vita a teflon és segédanyaga körül

Maga a teflon is veszélyes, állítja a Vadvédelmi Világalap (WWF), mások szerint csupán az előállítása során alkalmazott segédanyag. A DuPont cégnek háromszázmillió dollárt kellett kifizetnie az őt beperelő 60 ezer amerikai lakosnak.

Tornai Szabolcs

Javában folyik a WWF hadjárata, amelynek célja a vegyi anyagokra vonatkozó szabályok szigorítása. Az Európai Unió jelenleg egy új vegyszertörvényről tárgyal. Ennek értelmében a gyártóknak mintegy 100 ezer vegyi anyagról kellene teljes körű tájékoztatást adniuk.
Az emberiség vegyianyag-termelése 1930 óta évente 1 millió tonnáról 400 millió tonnára emelkedett. A WWF év eleji jelentése szerint számos olyan anyag része a hétköznapoknak, amelyek nem pusztán az élővilágra, de az emberekre is veszélyesek. Ezek közé tartoznak a tűzálló anyagok és a ragadásgátló készítmények, így például a teflon. Mivel a teflon számos szintetikus gyermekruhában is megtalálható, a WWF óvatosságra szólította fel a szülőket.
Ohióban és Nyugat-Virginiában 60 ezer lakos perelte be az USA második legnagyobb vegyszergyárát. A közösségi vád szerint a DuPont a teflon-előállításhoz szükséges segédanyaggal,
a PFOA-val mérgezi az Ohio folyót. A helyiek szerint az ivóvízbe került anyag miatt egészségkárosodások és születési rendellenességek tapasztalhatók.
Ma Európában minden 1981 óta létező vegyi anyagot szigorú vizsgálatnak vetnek alá. De a teflon segédanyaga azon 100 ezer vegyszer közé tartozik, amelyeket 1981 előtt találtak fel. A környezetvédők mind Amerikában, mind Európában a segédanyag  betiltását szorgalmazzák.

Mert ez műanyag – a teflon titka

Az amerikai DuPont cég vegyésze, R. J. Plunkett véletlenül fedezte fel a teflont 1938-ban. A teflon a legkevésbé éghető műanyagfajta, amely a tetrafluor-etilén polimerizációjával készül. A teflon mínusz 269 Celsius-foktól plusz 260 fokig kockázatmentesen használható. E két határon belül semmi sem tapad hozzá. A világon évente több mint 50 ezer tonna teflont gyártanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!