Párizs-2024

2024.07.11. 08:43

Akkor most férfi vagy nő?

A nemi hovatartozás kérdése korábban is hangsúlyos volt. De olyan esetet, mint amilyen az 1964-es tokiói olimpián (és ahhoz kapcsolódóan) az atlétika 4 x 100 m-es női váltó döntőjében történt, még nem látott a világ.

Szigeti Csaba

A magyar női váltó a hetedik idővel került be a fináléba. A csapat a döntőben remekül ment, a befutó ember a Békéscsabán született és felnőtt Such Ida volt. A csabai lány a célnál bár nagyon közel volt ahhoz, hogy pontszerző (értsd: hatodik) helyen hozza be a csapatot, de a szoros befutó végül az ausztrálok számára kedvezett. Többen ma is vallják: a célfotó – ha lett volna akkoriban – más eredményt mutatott volna…

Such Ida korabeli portréja

A váltóversenyt a lengyel négyes nyerte, méghozzá világcsúccsal (43,69). Csakhogy az egyik lengyel futónő(?) a két évvel későbbi Európa-bajnokságon „fennakadt” a nemiség vizsgálaton. Azaz kiderült, hogy valójában férfi volt.

A döntés hihetetlen és érthetetlen: a lengyelek olimpiai bajnoki címét meghagyták, viszont a döntőben futott világcsúcsukat eltörölték. Ellenben új rekordként hitelesítették a 2. helyen befutó Egyesült Államok négyesének idejét /43,92/. Magyarán: nem a versenyen világcsúcsot futó válogatott tagjai őrizhetik otthon az olimpiai aranyat… Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a magyarok 7. helye is lehetett volna – a célfotó alkalmazásával – 6. helyezés, megállapíthatjuk: a dolgok furcsa, érthetetlen alkalmazása miatt valójában egy 5. helyezést vettek el Such Idától és három társától… 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában