Párizs–2024

2024.06.30. 06:53

Tíz másodpercen múlt

A Békésen született Bajkó Károly az egyetlen magyar birkózó, aki kötöttfogásban (Mexikóváros, 1968) és szabadfogásban (München, 1972) is dobogóra állhatott. Mindkét alkalommal a harmadik fokra.

Szigeti Csaba

Bajkó Károly

Már rég a feledés homályába veszett, hogy Mexikóvárosban mindössze 10 másodpercen múlott, hogy Bajkó nem olimpiai bajnokként térhetett haza. A lebonyolítás sajátosságai miatt ugyanis a világbajnoki címvédő francia Robin és a román Ion Taranu meccsén elegendő lett volna, ha a román „csak” pontozásos vereséget szenved. Erre volt halvány esély, hiszen a román Rómában bronzérmes volt, de még az 1967-es Eb-n is begyűjtött egy ezüstöt. Sokáig jól tartotta magát Taranu, ám a végül második francia a mérkőzés finisében kétvállra fektette ellenfelét. Így Bajkónak meg kellett elégednie a bronzéremmel. Azzal a bronzéremmel, amelyet nem is vártak tőle. Legalábbis nem kötöttfogásban. Bajkó ugyanis alapvetően szabadfogású birkózónak számított. Azt szerette jobban, világversenyen gyűjtött érmei döntő többségét is abban nyerte. 

Egész pályafutását végig kísérték a cikkek, hogy talán szerencsésebb lenne, ha csupán az egyik kategóriában indulna, mert így eredményesebb lehetne. Csakhogy Bajkó annyira szeretett birkózni és versenyezni, hogy szívesen bevállalta mindkét fogásnemben az indulást. Az 1972-es, müncheni olimpián azután bebizonyította, képes kedvenc fogásnemében is olimpiai érmet szerezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában