Cselgáncs

2024.03.04. 14:30

Szentandrászki Gréta hatodszor, Kertész Lívia először lett országos bajnok

Két bajnoki címmel, egy ezüst–, és két bronzéremmel tértek haza a Békés Megyei Kano Judo SE versenyzői dzsúdósai a kecskeméti junior országos bajnokságról. Szentandrászki Gréta pályafutása hatodik magyar bajnoki aranyérmét szerezte meg.

Gajdács Pál

A kecskeméti junior országos bajnokságon Gyáni János tanítványai közül a női -70 kg-osoknál a két reménység, Szentandrászki Gréta és Botos Lujza állt tatamira, előbbi új súlycsoportban. A váltás nem okozott neki gondot, a tőle megszokott határozott stílussal ismertette meg új ellenfeleit. Első mérkőzését két gyors wazari értékű technikával nyerte, amivel máris az elődöntőbe jutott. A döntőbe kerülésért folytatott küzdelem kiegyenlítetten zajlott, majd Gréta akciójára hosszas egyeztetés után nem adtak pontot a bírók. Végül a csabai lány egy wazari értékű dobás technikával múlta felül ellenfelét és került be a fináléba.

országos bajnok, cselgáncs, sikerek
 SZENTANDRÁSZKI GRÉTA Fotó: BudaörsFotó

Eközben Lujza a súlykategória másik ágán mérettette meg magát ifjúságiként. Technikás judójával az első mérkőzésén gyors ippon értékű győzelmet ért el leszorítással, így az elődöntőben folytathatta. A döntőbe jutásért vívott küzdelmet a csabai irányította, majd gyönyörű ippon értékű dobásával bekerült a döntőbe, ahol csapattársával találta szemben magát. A házi döntőből Szentandrászki Gréta került ki győztesen és lett az aranyérem tulajdonosa (ezzel hatodjára lett országos bajnok), Botos Lujza nyakába pedig ezüst került. 

Női +78 kg-ban Kertész Lívia lépett szőnyegre. Első mérkőzésén egy percen belül múlta felül riválisát egy wazarival. Magabiztosan irányította küzdelmeit. A következő két mérkőzését másodperceken belül végrehajtott wazari értékű dobás-, és leszorítás technikákkal nyerte. Lívia a verseny során uralta a mezőnyt és felállhatott a bajnoki dobogó legfelső fokára, ezzel megszerezte első országos bajnoki címét.

Férfi +100 kg-ban Kara Bence és Petrovszki Márk képviselték a csabai egyesületet. A sorsolás erőnyerőjeként az elődöntőben mindketten vereséget szenvedtek, így bronzéremért folytatták a küzdelmet. Petrovszki bronzmérkőzése kiegyenlített küzdelmet hozott. Egy-egy wazari szerepelt a táblán, majd a csabai versenyző az utolsó másodpercekben legyőzte az ellenfelét és lett a bronzérem tulajdonosa. Kara Bence ellenfele sérülés miatt visszalépett, így még egy bronzérem került az egyesülethez. 

Férfi -81 kg-ban Kiss Huba új súlycsoportban állt szőnyegre. Mérkőzését magabiztosan irányította, majd a dobás végrehajtásakor leért a feje, ami az új szabályok szerint azonnali leléptetéssel jár, így a tehetség végül helyezetlenül zárt.

A bajnokság összesített éremtáblázata szerint a a BM Kano Judo SE 49 egyesületből az előkelő harmadik helyen végzett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában