Súlyemelés

2023.09.12. 09:43

Egyéni csúcsban bízik a vébén Bökfi János, Mitykó Veronika edzője

Két magyar lép versenypódiumra a Rijádban zajló felnőtt súlyemelő világbajnokságon, a békéscsabai Mitykó Veronika szeptember 15-én, pénteken a 87, a szegedi Nagy Péter 17-én, a vébé utolsó napján a plusz 109 kilogrammos súlycsoportban. Mitykó Veronikát és edzőjét, Bökfi Jánost az elutazás előtti napon kérdeztük a várakozásokról.

Gajdács Pál

Ez lesz Veronika első felnőtt világnajnoksága. Mellette edzője, Bökfi János.

Fotó: Für Henrik

A keddi elutazás után szerdán már a helyszínen edz Mitykó Veronika, amit másnap egy lazább edzés követ, hogy azután élete első felnőtt világbajnokságán pénteken már tárcsák elé álljon

– Nagyon erős a 87 kilogrammos súlycsoport mezőnye, de ez nem véletlen, mert aki nem indul Rijádban, az a párizsi olimpián sem szerepelhet. Vannak olyan súlycsoportok, ahol ötven-hatvan versenyző is indul. A Veronikáéban két csoportban tizennyolcan szerepelnek. Az övé is egy olimpiai súlycsoport (a jövő évi ötkarikás játékok programjában – alapvetően a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a sportágat hosszú éveken át jellemző doppingesetek miatt hozott büntető intézkedései nyomán – 5-5 kategória kapott helyet), a 87 és a plusz 87 lesz összegyúrva Szaúd-Arábiában – mondta lapunknak Bökfi .

– A nyári bukaresti U23-as Európa-bajnokságon megcsinált száz eredményére a vébén rá kell tennie – jelentette ki az egykori olimpikon Bökfi János. – Ez lesz élete első felnőtt világbajnoksága és már most gyomoridege van, mert bár felnőtt Eb-n már indult, azért van különbség a két nagy verseny között. Fiatal kora ellenére ugyan már rutinos versenyzőnek számít, öt-hat éve járja a világot, de ilyen szintű megmérettetésen még nem vett részt. A világbajnokság óriási körítés mellett zajlik, a rendezők hatalmas forrásokat mozgattak meg ennek érdekében. Amikor egy versenyző elmegy egy ilyen eseményre, csak kapkodja a levegőt, mert minden óriásinak tűnik a bemelegítőteremtől a versenyhelyszínig. A fő cél az, hogy legyen minél több jó gyakorlata, tudjon egy egyéni csúcsot csinálni (a jelenlegi 211 kg – a szerző) és akkor elégedettek lehetünk.

Előretekintve Párizsig Bökfi János elmondta, hogy tanítványának az utolsó, jövő májusi világkupán is „elég” egy nagyot emelnie, azzal is kijuthat. A vébé egy „gyakorlás”. Idén még lesz Katarban egy világkupa, amelyen kötelező elindulni. Mitykó a világranglistán jelenleg a harminckettedik. Az olimpiára az 5-5 kategóriában az 5 kontinens legjobbja váltja meg a repülőjegyét és az azután követő rangsor dönt, nemzetenként csak három indulhat az öt súlycsoportban.

– Ahhoz, hogy Veronika számára látótávolságba kerülhessen az olimpia, 220 kilogramm körül kell majd teljesítenie – mondta a szakember.

A hétfő délelőtti edzésre készülő 23 éves súlyemelő nem tagadja, már napokkal a versenye előtt nagyon izgul, de ez a feszültség majd a versenyt megelőző éjszaka fog kicsúcsosodni.

– Hogy milyen eredményben bízom? Minimum egy száz kiló fölötti szakításban és jó lenne száztizenöt kilós lökést is összehozni. Muszáj feszegetni a határokat – mondta a fiatal súlyemelő.

Veronika az a típus, aki versenyen tudja magából kihozni a maximumot.

Hétfőn még Békéscsabán edzett. Fotó: Für Henrik

– Edzésen lökésben nem tudom úgy összehozni a dolgokat, hogy nagy súlyra menjek, szakításban már inkább, mert az nem annyira erő, mint inkább egy technikai gyakorlat. Előfordult, hogy edzésen löktem 111-112 kilót, de nem ez a jellemző.

Az augusztusi U23-as Eb után nehéz volt felpörögnie, mert kissé kimerültnek érezte magát.

– Az utolsó három-négy hétben kezdem magam összeszedni, bár most is volt hátráltató tényező, de nincs baj, egészségesen várom a világbajnokságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában