Kajak-kenu

2023.08.02. 16:03

A négyesekért küzdenek az olimpiai bajnokaink

Több vármegyei versenyző is helyet kapott a világbajnokság előtt álló kajak-kenu válogatottban. A magyar csapatban ott van az egyaránt olimpiai bajnok Tótka Sándor és Hadvina (Bodonyi) Dóra, továbbá két szarvasi nevelésű fiatal, Kuli István és Opavszky Márk.

Bakulya Mihály

Az olimpiai bajnok Tótka Sándor egy szinte biztos világbajnoki érmet mondott le a négyes kvótaszerzése érdekében

Fotó: MTI

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerdán véglegesítette csapatát az augusztus 23–27. között Duisburgban sorra kerülő, olimpiai kvalifikációs vébére. A viadalra – a para szakágat is figyelembe véve – összesen 46 magyar utazik. 

A kiemelten fontos ötszázas férfi négyes hajóban együtt ül majd Tótka Sándor és Kuli István. Az idei világkupák és az Európa Játékok alapján is ebben a számban lehet a legnagyobb harc a kvótákért.

– A négyesre a legnagyobb erőinket kell mozgósítanunk, mert ebben a számban csak a vb-n lehet kvótát szerezni. Nagyon kiélezett a mezőny, századok, akár ezredek dönthetnek majd – idézte a magyar szövetség honlapja a szakembert. – A négyes a legfontosabb és ezért óriási áldozatokat kellett meghoznia még egy olyan klasszisnak is, mint Tótka Sándor, aki egyéni olimpiai bajnokként már másodszor áldoz be mindent a csapatért, és a páros elengedésével lemond egy majdnem biztos vb-éremről a négyes javára.
A nőknél is a négyesen volt a fókusz a csapat kialakításakor. A szülés után visszatérő Hadvina Dóra is ebben a hajóban kap szerepet Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara és Rendessy Eszter társaságában.

– Mivel itt is érvényes az a szabály, hogy a hat kvótát hat versenyző szerezheti meg, meg kellett osztanunk az erőinket. Mindenki szó nélkül beállt a sorba, és a válogatott érdekeit helyezte előtérbe. A négyest illetően az első két beülőben egyértelmű volt, hogy Gazsónak és Csipesnek van helye, mögéjük kerestem két ideális tolóembert. A válogatókon látottak alapján Rendessy Eszterre és Hadvina Dórára esett a választásom – indokolta döntését Hüttner Csaba.

A negyedik viharsarki résztvevőre, az MTK-ban kajakozó Opavszky Márkra a vegyes hajóban vár feladat, Lucz Annával a K-2 500 méteres számban kísérelhetik meg az éremszerzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában