Retro focitorna

2023.02.11. 20:16

Megelevenedett a régi idők focija Békésen - galériával

A Budapest Honvéd öregfiúk csapata nyerte a békési sportcsarnokban szombaton megrendezett „Régi idők rangadója…” elnevezésű retro focitornát. Az Ásós Géza, az ország első cigány étterme, a békési Kira vendéglő vezetője által szervezett eseményen részt vett a Fradi öregfiúk csapata és a Békés Vármegyei Polgármester Válogatott. A Honvéddal edzőként ott volt labdarúgásunk egykori világklasszisa, Détári Lajos „Döme” is.

Papp Gábor, [email protected]

Détári Lajos és számos klasszis látogatott el Ásós Géza tornájára

Fotó: Jenei Péter

Ásós Géza elmondta, elsősorban a foci iránti szeretete miatt szervezte meg a rendezvényt.

A mi generációnk azokat a játékosokat látta játszani gyermek- és fiatalkorában, akik közül a hétvégén sokan eljöttek Békésre. Nagy öröm, hogy ilyen vendégeket köszönthettünk a városban

 – fogalmazott Ásós Géza, aki kiemelte, a rendezvény másik fontos célja az volt, hogy egy kellemes szombat délutánt hívjanak életre.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan emlékeznek szívesen a kiemelkedő játékosokra. Remek sportemberek léptek pályára, s bár az idő mindannyiunkon fogott, mégis ugyanazzal az alázattal futballoztak szombaton is, mint ahogy annak idején megszoktuk tőlük

 – tette hozzá.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, egy újszerű eseménynek adhatott otthont városuk, hiszen ehhez hasonló programot még nem szerveztek.

– Ásós Gézának köszönhetően legendás labdarúgókat láthattunk, illetve a polgármester válogatottal játszhattunk is ellenük – emelte ki. Hozzátette, a városnak nagy szüksége van az ilyen rendezvényekre, amelyek erősítik a közösségeket, színt visznek a mindennapokba.

Kálmán Tibor egyébként maga is pályára lépett a polgármester válogatottban a klasszisok ellen.

Mindig jó olyanokkal játszani, akik magas szintén űzik a labdarúgást. Rengeteget lehet tőlük tanulni

 – osztotta meg tapasztalatait hírportálunkkal.

A vármegyei polgármester válogatott egyébként remekül helytállt a tornán, a Fradi ellen 5:5-ös döntetlent ért el, a Honvédtól pedig ugyan kikapott 4:0-ra, de azon a meccsen sem vallott szégyent. A két nagy csatáját pedig a Honvéd nyerte 5:2-re az FTC ellen.

A zöld-fehérek csapatvezetője Bánki József „Dodi” elmondta, szenzációsan, nagyon nagy szeretettel fogadták őket Békésen.

– Már az első megkereséskor éreztem Ásós Gézán, hogy élete egyik régi álmát váltja valóra – tette hozzá, majd elárulta tavaly négy alkalommal is járták Békés megyében. – Óriási öröm, hogy mennyi Fradi szurkoló van, ami mindig megemeli a lelkünket, a fradizmus apáról fiúra, nagyapára unokára száll – tette hozzá.

A zöld-fehérekkel ott volt Békésen az 1975-ös KEK döntős csapatból Mucha József, aki később edzője is volt a csapatnak. A nézők láthatták az 1995-ös BL-csapatból Telek Andrást, Nyilas Eleket, a korábbi kiváló gólvágót Fischer Pált, a békési kötődésű Balog Zoltánt, Bojan Lazicsot és Józsi Györgyöt. Bánki József szólt arról, hogy pályára lépett Ferencváros számukra „örökös polgármestere”, a korábbi polgármester Bácskai János is. Mint megtudtuk, a következő hónapokban is jönnek majd Békés megyébe, Békésszentandrásra, illetve terveznek egy orosházi utat is.

A Honvédban játszott, nem is akárhogyan a gyulai születésű Árgyelán János „Mazsi”, aki annak idején a Békéscsaba színeiben lett az év labdarúgója.

Évente olyan húsz alkalommal járunk különböző tornákra hol Honvéd öregfiúk, hol Détári és baráti néven, s mindig igyekszünk megidézni a régi idők fociját

 – emelte ki. A Honvédban a teljesség igénye nélkül Kovács Kálmán, Csehi Tibor, Bárányos Zsolt, Plókai Attila, Dubecz János, Pisont István is pályára lépett, Détári Lajos pedig edzőként vett részt a tornán.

Árgyelán János kiemelte, pályafutása minden részére szívesen emlékszik, ma is Békéscsabán él, a városban mindenki ismeri. A Honvédban csodálatos időszakot töltött el, ahonnan a legerősebb barátságok maradtak meg számára. 

Újpesten bajnokságot nyertünk, a Honvédban pedig a gólom Magyar Kupa győzelmet jelentett

 – fejtette ki a játékos.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában